Boekenupdate

Alweer 5 boeken uit! Drie romans, één non-fictie boek en eentje die een beetje tussen beide in zit, je zou deze laatste misschien ook een autobiografie kunnen noemen. Tijd voor een boekenupdate dus!

De keuze

Eigenlijk had ik niet zo’n zin in een oorlogsboek, maar nadat ik het voorwoord had gelezen raakte ik toch geintrigeerd. De keuze is een autobiografisch boek van Edith Eva Eger. Edith beschrijft in haar boek hoe ze Auschwitz overleeft en welke wonden ze daarbij opliep. Een pittig verhaal, een schokkend verhaal. Ook fysiek heeft ze tijd nodig gehad om te herstellen. Ze kiest ervoor psychologie te gaan studeren en daarmee andere mensen met trauma’s te helpen. Door andere mensen te helpen wordt ze ook geconfronteerd met haar eigen wonden, die ze natuurlijk het liefst negeert. Een erg mooi boek waarin vrijheid en je eigen keuzes maken centraal staan. Je hebt altijd een keuze, ook als slachtoffer, dat is de kern van haar boek. Hieronder de laatste zinnen uit het boek:

Ik kan je niet genezen, niemand anders kan dat, maar ik kan jou keuze, om de gevangenis in je gedachten af te breken, steen voor steen, met je vieren. Je kunt niet veranderen wat er is gebeurd, je kunt niet veranderen wat je hebt gedaan of wat je is aangedaan. Maar je kunt er voor kiezen hoe je nu leeft. Mijn lieve schat, je kunt er voor kiezen om vrij te zijn.

Een boek dat ook erg mooi aansloot bij The Body Keeps the Score (over traumaverwerking) waarover je in mijn vorige boekenupdate kon lezen.

Houden van dingen die niet perfect zijn

Een boek met een prachtige titel en ook een aantal mooie illustraties dat ik aan mijn lief gaf. Hij was er niet heel enthousiast over en daarin moet ik hem wel wat gelijk geven. Het is geschreven door de boeddhistische monnik Haemin Sunim. Aan de hand van een aantal thema’s schetst hij eerst wat hij zelf heeft meegemaakt of ervaren. Daarna volgen teksten en quotes die betrekking hebben op ditzelfde thema. Niet een boek waar je even een flink stuk in gaat lezen, meer een boek om elke dag een klein stukje in te lezen.

Ja, het is wijs, en ja het is waar. alleen is het boek me verder niet bijgebleven. En ik houd ook niet “meer” van dingen die niet perfect zijn dan ik al deed. Maar misschien was ik daar al goed genoeg in 😉

De zwarte met het witte hart

Mijn eerste boek van Arthur Japin, toch wel een bekende en gevierde Nederlandse schrijver. Ik moest er echt inkomen en wilde het bijna wegleggen (wat ik echt moeilijk vind). Mijn vriendin overtuigde me toch door te lezen. En het boek is oké. Het boek is gebaseerd op historische feiten en daar kan ik als Nederlander toch niet echt trots op zijn….

Het boek vertelt het verhaal van twee Afrikaanse prinsen die in 1837 naar Nederland worden gebracht en daar, noem het maar “heropgevoed” worden. De ene prins probeert een goede Nederlander te worden waar de andere prins vooral bij zijn Afrikaanse roots probeert te blijven. Het is een strijd, voor beide!

Deze zin op de eerste bladzijde:

Kleur heb je nooit zelf, kleur krijg je door anderen.

Zegt eigenlijk alles over dit boek

Wie niet horen wil

Vroeger was ik dol op de thrillers van Nicci French. Deze kwam ik tegen in een boekenbieb en ik kon het niet laten hem mee te pakken. Wie niet horen wil gaat over een gescheiden moeder wiens jonge dochter op een dag thuis komt met een tekening waarbij iemand van een toren valt en daarna ook bijzonder, verontrustend gedrag begint te vertonen. En wat doe je dan als moeder? Laat je het voor wat het is of ga je op onderzoek uit. Ben je dan paranoia of……

Toch wel weer leuk, een thriller tussendoor.

Een zachte hand

Nog een thriller, ook deze vond ik, zo goed als nieuw nog, in een boekenbieb. Geschreven door Leïla Slimani, een voor mij onbekende schrijfster. Het speelt zich af in een klein wereldje, binnen één gezin. Moeder Myriam wil een tijdje na de geboorte van hun tweede kind weer aan het werk als advocaat. Daarvoor hebben ze een oppas nodig en die vinden ze. Een oppas die grenst aan perfectie, tenmiste zo lijkt het…. Soms vond ik het boek tenenkrommend en ongemakkelijk, ondanks dat ik zelf een werkende moeder ben en op mijn kinderen gepast moest worden. Zonder alles te verraden vond ik de keuze voor het verloop van het boek bijzonder. Ik twijfelde tussen 3 en 4 sterren, ik heb er uiteindelijk 3 gegeven.

Tot zover mijn boeken update. Welk boek ben jij aan het lezen momenteel of heb je net uit? Heb je misschien een boekentip voor mij? Een reactie hieronder vind ik zeker leuk!

Meer lezen? Mijn vorige boekenupdate vind je hier!

P.s. in deze blog deel ik linkjes naar bol.com, maar haal je boeken vooral bij je lokale boekhandel!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *