Boekenupdate nr. 10

Een lustrum, Boekenupdate nr. 10! In de afgelopen periode las ik 6 boeken uit! Een roman, een dichtbundel, een verhalenboek en drie non-fictie boeken, eentje over hoe je succesvol nieuwe gewoontes volhoudt, eentje over hoe je voor jezelf een rustige kerst kunt creëren en eentje over Hygge, welke ik in de categorie “Slow Living” vind vallen. Lees je mee? Misschien zit er nog een mooi boek voor jou bij!

Winter

Winter is het het tweede deel uit de seizoenenserie van Ali Smith. In mijn vorige boekenupdate beschreef ik Herfst. Ze staan los van elkaar. In dit deel vieren twee zussen, een zoon van één van hen en een onbekende vrouw kerst in een groot landhuis in Cornwall.

Nog steeds weet ik niet wat ik er van moet vinden. Ook Winter is weer een “vreemd” boek dat niet duidelijk van A naar B leest. Er worden allerlei uitstapjes gemaakt die ik niet altijd begrijp. Soms is het grappig, soms filosofisch en soms gewoon raar. Misschien is dit een boek dat je beter niet gewoon lekker voor het slapen leest, maar meer een boek waar wat meer nadenken wordt gevraagd over het waarom de schrijfster schrijft wat ze schrijft.

Het derde deel Lente heb ik al in huis, dus die ga ik ook gewoon lezen… 😊

Atomic Habbits

Een boek dat vaak wordt aangeraden en in veel to-read lijstjes voorkomt. En ik moet zeggen dat ik wel begrijp waarom. Het boek vertelt je hoe je met kleine veranderingen nieuwe gewoontes in je leven kunt integreren, of eigenlijk: hoe je de persoon kunt worden die je wilt zijn. Ondanks dat ik dacht best veel over gewoontes te weten en ook best van de gewoontes ben leerde ik toch nog veel nieuwe dingen! Ik las het boek in het Engels, dat was prima te doen. James Clear heeft zijn boek opgehangen aan een raamwerk en daar houd ik zelf wel van. Hij geeft veel voorbeelden van zijn eigen weg hierin en ook van (bekende) anderen.

A Poem for every winterday

Een dichtbundel met voor elke dag gedurende de maanden november, december en januari 2 gedichten. Eén voor ’s morgens en één voor ’s avonds. Soms maar een paar regels en soms ook wat langer. Elk voorzien van een klein voorwoord door Allie Esiri die de gedichten verzamelde. Iets over een bijzondere dag, iets over de dichter of iets over het gedicht zelf. En dat allemaal in winterse sferen. Ik vond het heerlijk en het is voor mij een fijn dagelijks ritueel geworden en ik ga dan ook zeker voor de lente, zomer en herfst editie!

Boekenupdate nr. 01

Winterverhalen

Een verhalenbundel met 18 winterverhalen uit 18 verschillende landen, verzameld door Dawn Casey. Een heerlijk boek om uit voor te lezen, wat ik heb gedaan, of om uit voorgelezen te worden. Bij elk verhaal een korte inleiding over het verhaal of het land waaruit het verhaal afkomstig is. Erg leuk dat ook Wassailing en Imbolc langskwamen, al werd dat niet zo met name genoemd. Ik heb ook erg genoten van de prachtige illustraties van Zanna Goldhawk

Calm Christmas

Ik zou hem bijna vergeten en het voelt een beetje als mostert na de maaltijd, maar het was toch echt een heerlijk boek! Het eerste boek ook dat ik uitlas dit jaar. Een boek dat je liefdevol richting de kerst leidt, een kerst zoals jij die zelf het liefst zou willen, zo rustig mogelijk in mijn geval 😊. Ik denk dat ik er halverwege november in ben begonnen en elke week een hoofdstuk las. In het boek ook vragen, of Calm Contemplations, zoals Beth Kempton ze noemt, om na te denken en te reflecteren op de voor jou ideale kerst. Niet voor nu, maar zeker een aanrader voor wanneer het weer richting kerst loopt!

Hygge

Hygge van Meik Wiking, een heerlijk boek met veel humor geschreven. Hygge, dat misschien wel het meest lijkt op ons “gezellig” zorgt ervoor dat de Denen tot één van de meest gelukkigste mensen van de wereld behoren. Meik Wiking is onderzoeker bij The Happiness Research Institute, wat me een heerlijke plek lijkt om te werken. Hij geeft natuurlijk inzicht in wat Hygge is. Denk vooral aan kaarsjes, kopjes thee en koffie, cake en goed gezelschap. En hij staaft dit ook met diverse onderzoeken. Mocht je van Slow Living houden is dit boek ook zeker een aanrader, alleen al door de hele fijne sfeerfoto’s en illustraties. Hygge, een heerlijk concept, waar ik heel blij van word en ook al lekker veel van in mijn leven heb 😃

Meer leestips? Mijn vorige boekenblog vind je hier.

P.s. in deze post plaats ik linkjes naar bol.com, maar haal je boeken vooral bij je lokale boekhandel!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *