Boekenupdate nr. 11

Boekenupdate nr. 11 alweer! Wanneer je meerdere boeken tegelijkertijd leest (ja, dat doe ik) zijn er soms ineens heel veel uit… Zeven in totaal zelfs! Een boek over vrij schrijven, een dichtbundel, een fantasy boek, een verhalenbundel met sprookjes en twee non-fictie boeken. Lees je mee? Misschien zit er nog een mooi boek voor jou bij!

The Way of the Fearless Writer

Beth Kempton schreef dit fijne boek over hoe je een Fearless Writer kunt worden. Het is geen boek waarin je technisch advies krijgt over hoe je beter kunt schrijven. Dit boek gaat over je angsten overwinnen, met plezier en verwondering schrijven, vertrouwen krijgen en houden, je eigen weg vinden in het leven van jouw schrijversleven. Ze doet dit aan de hand van de “Three Gates of Liberation” afkomstig uit het Boeddhisme. In het boek staan ook nog eens 50 schrijfoefeningen, waarvan sommige het bij mij tot een blog of Substack post hebben geschopt. Beth heeft er ook een podcast bij gemaakt die de hoofdstukken van het boek volgt.

“Each time you write a page, you’re a writer”.

Dichter: Het Heelal (nr 16.)

Dichters zijn dichtbundels uitgegeven door Plint die 4x per jaar verschijnen. Ik heb een abonnement en dan belanden ze automatisch op je deurmat 😊. Deze Dichter bevat 85 gedichten over het Heelal verdeeld over de mooiste foto’s van de ruimte. Sommige moeilijk, anderen mooi of ontroerend. Hier en daar nog wat weetjes over de ruimte en aan het eind ook wat schrijftips en schrijfoefeningen om je eigen gedicht over het heelal te kunnen schrijven.

Assassin’s Quest

Het laatste boek van de “The Farseer Trilogy“, geschreven door Robin Hobb. Een heerlijk en spannend fantasy boek, zeker een aanrader! Deze trilogie wordt opgevolgd door nog vele andere en dus heb ik nog iets om naar uit te kijken. Eigenlijk wil ik niet te veel over de inhoud vertellen omdat ik niets wil verraden mocht je deze serie willen lezen. Maak je op voor heel wat uurtjes leesplezier, dit laatste deel bevat 700 bladzijden, totaal is de trilogie rond de 1700 bladzijden. Ik kijk uit naar de volgende serie, de serie over de “magische schepen”, maar ik ga eerste even wat andere boeken lezen 😊. Dit boek las ik (in het Engels) op mijn ereader en staat dus niet op de foto.

Boekenupdate nr. 11

Norse Folktales, Myths & Legends

Soms is het heerlijk om je helemaal in een boek onder te dompelen, maar soms is het ook lekker om gewoon even één verhaal te lezen. En daar leent dit boek zich heel goed voor. Een aantal verhalen uit de scandinavische mythologie en daarnaast verhalen uit Denemarken, Noorwegen en Zweden verzameld door Anika Hussain. Vaak erg herkenbare thema’s en soms zelfs heel modern. Het laatste verhaal vertelt je dat je om je dromen waar te maken, om je droomleven te manifesteren, je toch echt in actie moet komen!

Weathering

Ruth Allen is van oorsprong geoloog en heeft zich laten omscholen tot psychotherapeut. In dit boek, Weathering, een ebook in dit geval, brengt ze beide werelden samen. Ze doet dit aan de hand van de omgeving waar ze woont (het Peak District), deelt haar eigen ervaringen, maar ook haar ervaringen met cliënten. Ze hint ook naar hoe wij met onze wereld omgaan en hoe we door meer in verbinding te komen met onszelf (en met de aarde) we de aarde meer gaan waarderen en er ook beter voor zullen zorgen. Ik heb dit boek met veel interesse en plezier gelezen, veel notities gemaakt en erg interessante inzichten opgedaan. Misschien schrijf ik er nog wel een losse blog over, dat verdient dit boek zeker.

Het lelietheater

Dit boek, Het lelietheater van Lulu Wang, kwam ik tegen toen ik mijn boeken aan het uitmesten was en ik kon het niet over mijn hart verkrijgen deze weg te doen, omdat ik mij herinnerde dat ik dit een mooi boek had gevonden. Een oudje dus (uit 2005) en een re-read, iets dat ik helemaal niet vaak doe. Het was inderdaad een mooi boek, met heel veel mooie, poëtisch zinnen, waar ik me niets meer van herinnerde overigens. De inhoud is zeker niet poëtisch. Het boek vertelt het verhaal van de vriendschap tussen Kim, een derde kaster, en Lian, een eerste kaster in de 80-er jaren, de jaren van de Culturele revolutie in China. Waar de eerste kasters soms zomaar in heropvoedingskampen worden geplaatst, worstelen derde kasters met armoede en buiten gesloten worden. Er heerst een sfeer van angst en wantrouwen en geeft een goed beeld van China in die tijd en dat is niet persé iets om blij van te worden…

Ikigai

Ikigai, de reden dat jij ’s morgens je bed uit komt… Als je je erop verheugt je lekker onder te kunnen dompelen in de Japanse filosofie kom je bedrogen uit. Het boek gaat eigenlijk meer over hoe je gezond oud kunt worden ondersteund met veel Westers Wetenschappelijk onderzoek. Ik heb dit boek ervaren als een wat ratjetoe aan informatie over hoe je meer kunt bewegen, meer mindful kunt zijn, gezonder kunt eten, beter kunt slapen etc. met hier een daar een uitweiding naar een bezoekje dat de schrijvers aan Japan brachten of een willekeurig ander onderwerp wat maar langs kwam. Ondanks de mooie voorkant, zou ik dit boek overslaan… Van dezelfde schrijvers heb ik nog een boek liggen over Shinrin-Yoku (bosbaden), ik hoop dat dat beter is!

Dit was boekenupdate nr. 11, op naar de volgede! 😊 Kun je niet wachten en wil je meer leestips? Mijn vorige boekenblog vind je hier.

P.s. in deze post plaats ik linkjes naar bol.com, maar haal je boeken vooral bij je lokale boekhandel!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Martina Meesters schreef:

    Ik las net weer een boek van Virginea Andrews. Heel goed weer!
    Ikigay heb ik ook gelezen.
    Veel leesplezier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *