Boekenupdate nr. 16
En daar is boekenupdate nr.16! Ik heb 8 boeken uitgelezen en dus is het weer tijd voor een boekenupdate! Een mooie mix van twee romans, een dichtbundel, twee verhalenbundels, twee memoires en een non-fictie boek. Lees je mee? Misschien zit er nog een mooi boek voor jou bij!
Wintering
Het boek Wintering van Katherine May, nu ook in het Nederlands verkrijgbaar, las ik al eens eerder. Het kwam langs als te lezen boek in een boekenclub en ik besloot het nog een keer te lezen, mede omdat ik het destijds een mooi boek vond. Dat vind ik nog steeds! Het is een memoir over een Winterperiode in Katherine’s leven waarin ze op zoek gaat naar de betekenis van de winter, rituelen in de winter, het echt voelen van de winter en hoe je daarin het beste voor jezelf kunt zorgen. Een boek naar mijn hart!
A woman in the polar night
Een indrukwekkend boek, een memoir, van Christiane Ritter. In 1934 reist Christiane haar man achterna naar Spitsbergen waar hij onderzoek doet. Erg dapper hoe ze wind, kou, sneeuw, het donker en andere ontberingen ondergaat. Er moet sneeuw geruimd worden, soms lang binnen gezeten worden, dieren geschoten worden voor iets van variatie in het eten en de broodnodige vitaminen. De natuur en de rust zijn er natuurlijk prachtig. Respect! Het zou niets voor mij zijn. Boek leest lekker weg en gaf mij een inkijkje in een wereld die je denkt te kennen, maar toch anders is dan je dacht. Al zal het nu wel wat anders zijn dan in het boek beschreven.

Dichter nr. 24: Boeken
Dichters zijn dichtbundels uitgegeven door Plint die 4x per jaar verschijnen. Ik heb een abonnement en dan belanden ze automatisch op je deurmat. Deze Dichter bevat 57 gedichten van 41 verschillende Nederlandse dichters over het thema Boeken, heerlijk! 😄 Deze Dichter is geïllustreerd met fotoos van de 3D boekenkunst van Su Blackwell en de illustraties van Hendrickje van Dijk. Aan het eind ook wat schrijftips en schrijfoefeningen om je eigen boekengedicht te kunnen schrijven.
Oersoep
Oersoep las ik voor een (online) boekenclub. Mijn lief had al een boek van Bregje Hofstede gelezen en was daar erg enthousiast over. Oersoep begint met een bevalling en gaat daarna terug en vooruit in de tijd. Geen boek voor mij, het rauwe, expliciete en soms ook warrige stond mij tegen en maakte dat ik het boek de hele tijd weg wilde leggen. Een hoofdpersoon die op zoek is naar zichzelf en bang is zichzelf te verliezen waar ik geen klik mee had. Wel hele mooie, soms poëtische zinnen. Mogelijk is dit wel een boek voor jou, bij het bespreken van het boek bleek dit boek bij iedereen wat anders op te roepen. Soms weerstand, maar soms ook zeker herkenning.
Nature Tales for Winter Nights
Een bundel met verhalen van diverse schrijvers over de winter en de natuur in de winter. Met o.a. bijdragen van Charlotte Brontë, Virginia Woolf, Vincent van Gogh en Charles Darwin. Het ene sprak mij wat meer aan dan het andere, logisch bij een verhalenbundel. 3 sterren wat mij betreft, wel een boek om in de winter te lezen…
Grounded
Een mooi en fijn boek van Ruth Allen van wie ik eerder het boek Weathering las. Dit boek, in het Nederlands verkrijgbaar als Aarden gaat over hoe je meer in verbinding komt met de natuur en met jezelf aan de hand van een aantal thema’s zoals Beweging, Alleen zijn en Stilte. Ook staan er een aantal praktische oefeningen en reflectievragen in. De tips variëren van backpacken in je eentje en kamperen in het wild tot het bekijken van een boek met vogels om vogels te leren herkennen. Van meer uitdagend tot gewoon thuis op de bank dus. In het boek ook veel erg mooie foto’s. Een genot om te lezen en doorheen te bladeren. Ik heb ook veel aantekeningen gemaakt. 🙂
When it comes to being grounded, no one is ahead or behind; we start where we are…
Ruth Allen in Grounded
In de sterren geschreven
Op de één of andere manier neig ik in de winter wat meer naar sprookjesboeken. Deze kocht ik tweedehands. In het boek de verhalen achter de sterrenbeelden, waarin vooral goden en godinnen een grote rol spelen. Verhalen van over de hele wereld, van Griekenland, via Afrika naar Zuid-Amerika en verder. Erg leuk om te lezen en ook een uitnodiging om weer eens wat vaker naar de sterren te gaan kijken. Het boek is geïllustreerd door Andy Wilx.
The Snow Child
The Snow Child van Eowyn Ivey zag ik op veel winterleeslijstjes voorbij komen en ik kan ze daar geen ongelijk in geven. Het verhaal speelt zich af in Alaska rond 1920 waar Jack en Mabel heen verhuizen om eigenlijk een beetje opnieuw te beginnen. Ongewenst kinderloos zijn ze wat uit elkaar gedreven, beide met hun eigen verdriet. Ook in Alaska is het leven niet makkelijk. Op een dag nadat ze samen een sneeuwpop hebben gemaakt zien ze een meisje in het bos rond hun huis. Is het echt, is het een droom, een sprookje misschien? Een boek over verdriet, hoop en liefde, wat zich afspeelt in de nog wilde natuur van Alaska. Heb erg genoten van dit boek!
Dit was Boekenupdate nr.16, op naar de volgende! Kun je niet wachten en wil je meer leestips? Mijn vorige boekenblogs vind je hier.
P.s. in deze post plaats ik linkjes naar online boekenwinkels, maar haal je boeken vooral bij je lokale boekhandel!
Lieve Hilda,
Wat heb je weer veel gelezen!
Dank voor het delen en bespreken van je boeken.
Veel leesplezier deze tijden.