De kracht van dankbaarheid

De kracht van dankbaarheid? Ja, de kracht van dankbaarheid! Het lijkt zo eenvoudig en zo simpel, elke dag “even” opschrijven waarvoor je dankbaar bent. En dat is het ook, niet meer en niet minder. Het is niet voor niets dat je er zoveel en zo vaak iets over leest of hoort. De kracht van dankbaarheid is groot weet ik ondertussen uit eigen ervaring! Hieronder mijn persoonlijke verhaal.

Het leukste momentje van de dag

Vele jaren geleden, toen de meiden nog meisjes waren 🙂 hadden we na het avondeten een klein ritueeltje. Om de beurt mocht iedereen het “leukste momentje van de dag” opnoemen. Ik schreef ze op in een schriftje. Zo leuk om even bij stil te staan en samen te genieten van waar de ander van genoten had. We noemden het toen geen dankbaarheid, maar als ik er nu op terugkijk was het dat eigenlijk wel. Op deze manier met kinderen stil staan bij wat er zo leuk was aan de dag is denk ik nog steeds een hele mooie manier om dankbaar te zijn. Daarnaast is het zo leuk om jaren later deze momenten nog eens (samen) te lezen! Pure Joy!

Minder leuke momenten

Het schriftje met de leukste momenten van de dag raakte in het slob en zo ook mijn huwelijk. Zomaar ineens, voor mij overwacht, werd de bodem onder mijn voeten vandaan geslagen, mijn toekomst voor altijd veranderd…

Je moet verder, met en ook voor je kinderen. Eigenlijk al na een paar dagen heb ik het “leukste moment van de dag” schriftje tevoorschijn gehaald en het ritueel na het avondeten weer ingevoerd. Naast alle verdriet, boosheid, onzekerheid, wanhoop, … elke dag even stilstaan bij wat er WEL goed ging, wat WEL mooi was, wat WEL fijn was.

Al was het mooie bloem, een veertje op de grond (voor mij het teken dat er een Engel over me waakte), de zon die scheen, groter hoeft het niet te zijn. Het heeft me er door en overheen geholpen en ook veranderd. Ik sta veel opener en positiever in het leven, ik geniet meer…

de kracht van dankbaarheid

Als dankbaarheid niet lukt

Dankbaar zijn is er niet alleen voor als je je lekker voelt en alles goed gaat, maar zeker ook als je minder lekker in je vel zit. Het lijkt zo simpel… Dat is het zeker niet altijd. Op sommige hele zwarte dagen lukte het mij ook bijna niet, kon ik niets verzinnen. Wat helpt in dit geval is stilstaan bij wat er allemaal nog WEL goed gaat. Een ander soort vraag met hetzelfde effect. Probeer het maar!

Dankbaar!

Is het zo simpel? Ja! Wel duurt het enige tijd voor je de kracht ervan gaat ervaren. Er komt een moment dat je je realiseert dat je je echt beter voelt en meer aandacht hebt voor de mooie dingen om je heen. Met mij is het, door de tijd die alle wonden heelt en door dankbaar te zijn, helemaal goed gekomen. Ook tussen mij en mijn ex. Ontzettend dankbaar ben ik voor hoe wij er nu voor staan samen met onze kinderen en onze nieuwe partners. Dankbaar ben ik ook voor mijn nieuwe lief, mijn vrienden, mijn familie, mijn huis, mijn werk….

31 dagen dankbaarheid

Mijn verhaal is de reden dat ik 31 dagen dankbaarheid heb gemaakt. Ik zou jou zo graag willen laten voelen wat dankbaarheid met je doet, hoe krachtig het is!

In oktober wil ik je dagelijks uitnodigen en inspireren stil te staan bij waar jij dankbaar voor bent. Ik zou het leuk vinden om het samen met jou te doen, doe je mee? Hier kun je je inschrijven.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *