De man en de specht

De man en de specht, het lijkt wel de titel van een fabel. Dat is het niet. Het heeft wel degelijk een moraal, daarover later meer. De specht in het verhaal praat niet en het is een waargebeurd verhaal. Met de man en de specht begint dit verhaal 😊.  Ik ga het je vertellen!

De specht

Op één van mijn wandeltjes (zie mijn vorige blog hierover) loop ik op de Kerklaan een meter of 20 achter een andere wandelaar, een man. We lopen ongeveer hetzelfde tempo, hij loopt niet bij mij weg, ik loop niet naar hem toe. Ik weet niet eens of hij in de gaten heeft dat ik daar loop. Op een gegeven moment klinkt daar ineens het gehamer van een specht. De man voor mij stopt, kijkt om en zegt: “ik hoor hem wel, maar ik zie hem niet”. We gaan samen kijken of we hem kunnen vinden. Na even zoeken zie ik hem. De man ziet hem niet en het lukt me ook niet hem goed aan te wijzen.  

Het ongemak

Dan ontstaat er een wat ongemakkelijke situatie, tenminste dat vind ik… Je wilt beide je weg vervolgen, dezelfde kant op, maar dan loop je ineens een soort van naast elkaar…. In dit geval lopen we naast elkaar verder en beginnen een praatje. Het gaat over zijn volkstuin, waar we juist op dat moment langs lopen. Over boerenkool die we beide blijkbaar niet planten vanwege de rupsen die het ook zo lekker vinden. En dat je daar dan of elke dag langs moet om de rupsen te verwijderen of een bestrijdingsmiddel moet gebruiken, waar we beide niet van houden. Het gaat over Phytophthora, een aardappelziekte waar in de volkstuintjesvereniging aandacht voor wordt gevraagd. Ik concludeer dat ik dit nog niet gezien heb ik mijn paarse aardappelen. Het gaat nog even over het weer (uiteraard!) en over het bijvoeren van de vogels in de tuin. En dan scheiden onze wegen….

Foto bij blog De man en de Specht

Nog een gesprek

Een paar dagen later, na het schaatsen, loop ik alvast met mijn schaatsen naar de fiets. Mijn lief raakt ondertussen in gesprek met twee voor hem onbekende mannen. De ene man loopt al snel naar zijn auto, het gesprek met de andere man gaat nog even door. Het gaat over de bijzondere schaatsen van mijn lief en van de man die net vertrokken is. Schaatsen waar je de ijzers onder vandaag kunt halen, waarna je lopend je weg kunt vervolgen. Handig wanneer je een stukje moet klunen of op het vaste land iets wilt eten of drinken. Daarna gaat het ook nog even over wandelschoenen.

Eigenlijk best leuk!

Wanneer we samen naar huis fietsen hebben het er over hoe leuk dit soort onverwachte gesprekjes met onbekenden eigenlijk zijn. Dat je na zo’n gesprek meestal met een goed gevoel je dag weer vervolgd. Dat het, voor ons als introverten, ook best wat uit onze comfortzone is. En dat ik dit eigenlijk wel geleerd heb van de extraverte mensen in mijn omgeving, met name van de vader van mijn kinderen (dank je wel!).

Perfect Strangers

De volgende dag lees ik Flow Magazine (nummer 1 – 2021) een artikel over de positieve effecten van praatjes met voorbijgangers, Perfect Strangers… Toeval? Gesprekjes met onbekenden zijn kleine avonturen, het verruimt je blik, het doorbreekt de sleur. Voor mij zijn het inderdaad Tiny pleasures 😊

Tips!

Nog wat tips (Bron: Flow Magazine)

 • Maak oogcontact (en glimlach)
 • Houd voldoende afstand (uiteraard nu in Corona tijd, maar ook daarbuiten)
 • Houd het luchtig (het weer leent zicht eigenlijk altijd wel voor een gesprek)
 • Zoek naar een gedeeld onderwerp (wat heeft ervoor gezorgd dat jullie elkaar op dit moment tegenkomen)
 • Oefen! Als een introvert blijft het een uitdaging maar weet ook dat je als introvert ook een goed luisterend oor hebt en dat is misschien wat die onbekende nodig heeft 😊.

En waar kun je heel makkelijk een gesprekje aanknopen?

 • Wanneer je staat te wachten op de bus of trein
 • Onderweg in bus of trein (waar gaat de reis naartoe?)
 • In de rij… voor de kassa, voor het inchecken of in welke andere rij dan ook maar (ik heb leuke gesprekken gehad in de rij voor een eettentje op festivals)
 • Bij een concert of optreden (voordat het begint, het gespreksonderwerp ligt voor de hand 😉)
 • Op een feestje of verjaardag (hoe of door wie zijn jullie hier gezamenlijk beland?)

In het artikel wordt ook Kio Stark genoemd. Ze schreef het boek “Praten met vreemden”, zie hier ook een TED talk van haar.

Moraal van het verhaal

Moraal van dit verhaal… Ga eens een gesprek aan met een vreemde en kijk eens wat het je brengt! Heb je een leuke ervaring gehad of nog een tip? Deel ze hier, ik ben heel benieuwd!

P.s. heb je je al ingeschreven voor mijn Nieuwsbrief? Bij je inschrijving ontvang je 5 gratis tips om je dankbaarheid een boost te geven!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Martina schreef:

  Leuk om te lezen Hilda!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *