De mooiste inzichten uit het boek Weathering

In mijn Boekenupdate nr. 11 kwam het boek Weathering van Ruth Allen langs. In mijn korte beschrijving gaf ik al aan dat dit boek misschien wel een blog voor zichzelf verdiende. Gedurende het lezen van het boek heb ik zo veel notities gemaakt en interessante inzichten opgedaan 😄. Zonde om niet te delen toch? Bij deze de mooiste inzichten uit het boek Weathering. 

Weathering well needs time

Een quote uit het boek en dat geldt ook zeker voor deze blog. Ik vond het nog best lastig om een samenvatting te maken van al mijn aantekeningen om je een beetje een beeld te geven van de inhoud van het boek en ook wat mooie quotes te delen. De titels van de paragrafen en de quotes die cursief zijn weergegeven heb ik letterlijk overgenomen uit het boek.

Het boek Weathering kwam op mijn pad via een online slow reading bookclub op Substack. Het boek is nog niet zo lang uit! Grappig was dat ik, zonder dat ik dat direct in de gaten had, al een boek van Ruth Allen in huis had liggen, haar boek “Grounded“. Ik was er nog niet aan toegekomen om het te lezen, maar keek, en kijk (!) er wel naar uit. Maar eerst dus Weathering…

Ruth Allen is van oorsprong geoloog en heeft zich laten omscholen tot psychotherapeut. In het boek Weathering, brengt ze beide werelden samen. Ze doet dit aan de hand van de omgeving waar ze woont (het Peak District), deelt haar eigen ervaringen, maar ook haar ervaringen met cliënten. Ze hint ook naar hoe wij met onze wereld omgaan en hoe we door meer in verbinding te komen met onszelf (en met de aarde) de aarde meer gaan waarderen en er ook beter voor zullen zorgen. En omgekeerd ook “Goed zorgen voor onze aarde is een vorm van self-care.”

In order to evolve and grow, we must be prepared to face the erosive aspects of life. And it’s the weathering that creates the finest landscape of our lives, shaping us and defining us over time.

There’s an unexpected power in a “No”

Het boek gaat over grenzen, grenzen stellen en begrenzingen, over hoe we het soms zo vervelend vinden, die grenzen. Een grens bereiken of er overheen gaan (in een afgrond vallen) kan heel veel pijn doen. Maar grenzen hebben we ook nodig, we zoeken ze soms ook op. Grenzen bieden (groei) mogelijkheden. En over hoe onze “mind” grenzeloos is en onze lichamen heel duidelijk de grenzen aangeven, wanneer je goed luistert in ieder geval.

Within boundaries we nurture substance, we become more rock.

Nature can be the confident mother

Het boek gaat over onze plek in onze omgeving. Het landschap waarin we leven is groot genoeg voor al onze zorgen, al ons verdriet, al onze boosheid. Onze omgeving omgeeft ons, omarmt ons. Onze omgeving kan een uitgestrekt landschap zijn, zoals een bos, het strand of een heuvellandschap, maar ook een boom in onze tuin of het park of zelfs een veertje dat je vindt op de stoep.

A landscape doesn’t offer platitudes and expectations. It doesn’t want you to be fixed or better, but offers a withnessing that so many of us really needs as we navigate the losses.

*****

In the land we find all that needs to be found.

I become rock

Het boek gaat over het vooral in ons hoofd zitten en de verbinding met ons lijf helemaal kwijt zijn, niet naar ons lijf luisteren. En dat terwijl ons lijf een bron van wijsheid is. Het weet meestal al voor ons brein wat er aan de hand is en laat dat ook weten, alleen luisteren we meestal niet… Ook hier valt weer veel te leren van het landschap om ons heen en lijken we meer op rotsen dan je misschien denkt…

We can all begin bij asking our bodies every morning “What can I do for you today?”.

*****

Deep listening is a willingness to put aside our preconceptions and move inward.
It requires a hearing heart.

*****

We can’t be grounded without a deep appreciation and confidence in our bones
and all that they do for us.

There’s more that grows in the dark than fear

Het boek gaat ook over ondergronds gaan… Figuurlijk zelf de diepe donkere diepte ingaan, maar ook letterlijk in het donker gaan zitten of wandelen. En beide kunnen best spannend zijn. Anderzijds is er geen afleiding en kun je je helemaal concentreren op wat er is en wat je voelt. Ergens over praten kan makkelijker zijn in het donker, wanneer je iemand niet in de ogen kunt of hoeft te kijken.

Part of your work of healing is searching in the dark for the parts that aren’t calling to be found. The darkness offers us clues.

When we move stone, stone moves us

Het boek gaat over het effect van de kleine dingen in het leven, de tiny moments en de tiny pleasures 😊 en hoe dat ook vaak verbonden is met de natuur. Hoe er een verhaal of herinnering zit achter een steen of veer die je vond. 

I want to trust in the ripple effect of small stones tossed in the water.

*****

The earth will pull you back, returning you to yourself and both of you to each other.

Our best stories often start with a slip, a break, a moment of change

Het boek gaat over de verhalen, de (oude) verhalen over het landschap om ons heen, maar ook over de verhalen die we onszelf vertellen, die soms hardnekkig zijn, ons gevangen houden en die ons anderzijds ook een gevoel van veiligheid en verbondenheid geven. Ook gaat het over keuzes maken, dat je altijd een keuze hebt. Blijf je geloven in dat oude verhaal of ga je dat herschrijven?

Like the geological strata of the land, we hold our histories in our minds and bodies, even as new arrives to make its own deposits.

*****

Our ability to re-write the stories of our life is the most powerful and enduring tool we have to make life meaningful and workable.

Some final reflections

Some of what we gather up and carry is unhelpful, some of it is simply habitual. But a lot is creative and resourceful. calming and grounding. Much of it hard won or practiced. some of it will be nostalgia and love. Touchstones to what matters most.

*****

Every time when I’m in touch with nature I’m associating towards a better relationship with the world. I’m inviting awe, friendliness or even friendship. I’m showing my intention for peacefulness. Our ability to seek and make kin is humans at their absolute best for each other and everyone else.

*****

Rocks can teach us to be in place, in situ and still evolve.

Anyone can and will weather, but weathering well necessitates a radical acceptance of all that will be removed and commitment to stay true to your new shape. 

Ik ben benieuwd of en hoop ook dat ik je enthousiast heb gemaakt. Stond er iets tussen wat je aansprak? Zou je het boek willen gaan lezen? Een reactie vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Martina Meesters schreef:

    Beetje te moeilijk voor mij Hilda, maar goed en fijn voor je om het te hebben geschreven, dan zakt het dieper.
    Veel lees en schrijfplezier verder!iets van mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *