De vreugde van ritme

Rust, reinheid en ritme. De 3 R-en waarbij ik regelmaat, de laatste, vervangen heb door ritme, gelukkig ook met een R😉. Ik vaar er wel bij en mijn meiden trouwens ook. En nee, ik ga je niet vertellen hoe jij jezelf en je eventuele kinderen het beste kunt opvoeden. Wel wil ik je wat inzicht geven in het waarom ik, en vele mensen met mij, zo blij worden van ritme. Daar is namelijk een verklaring voor! En ik geef je ook wat tips om meer de vreugde van ritme te ervaren.

Ritme als bron van vreugde?

Misschien denk je er niet direct aan. Want wat voel jij als je je gelukkig en blij voelt? Het gaat vast samen met een gevoel van energie, van overvloed en uitbundigheid. Je voelt je vrij en grenzeloos. Ritme, of harmonie, lijkt het tegenovergestelde hiervan te zijn, maar kan wel degelijk een grote bron van vreugde zijn. Ik leg het uit geïnspireerd door het thema Harmonie, één van de 10 thema’s uit het boek Joy van Ingrid Fettel Lee waarmee je meer geluk en vrolijkheid in je leven kunt creëren. Aanrader!

Potloden

Verklaring

Waarom wij mensen zo blij worden van ritme wordt verklaard door de werking van onze hersenen. Alle signalen die binnenkomen worden verwerkt tot logische informatie. Daar hebben onze hersenen een dagtaak aan en daarom doen ze dat het liefst zo efficiënt mogelijk. En wat is er nu fijner dan een ordening of ritme ontdekken in al die binnenkomende signalen! Daar waar signalen op elkaar lijken worden deze door onze hersenen in een bij elkaar horende groep geplaatst. En daar worden onze hersenen blij van, dit voelt als een beloning. Wij ervaren dus een blij gevoel wanneer ons brein relaties en verbindingen in onze omgeving ontdekt.

We need some order for our minds describing the way he creates harmony through balance, rythm and repetition.

– Piet Oudolf –

Daar waar chaos kan leiden tot gevoelens van angst en depressie zorgt ritme dus vaak voor gevoelens van rust en balans. Psycholoog Ethan Cross, die het boek “Chatter: the voice in our heads and how to harness it” schreef, schrijft hierover: ‘Als we om ons heen orde zien, helpt het ons om ons van binnen wat minder chaotisch te voelen.’ Daarom is opruimen of een opgeruimd huis ook zo fijn!

Veren verzameling

Ritme saai???

Ritme is misschien wel het tegenovergestelde van blije chaos of uitbundige onrust, maar is absoluut niet saai. Denk maar eens aan muziek. Jouw favoriete nummer bestaat toch echt uit ritme en herhaling. Waarschijnlijk zing je de refreinen keihard mee en weet je ook precies waar de drumsolo of gierende gitaar zit. Totaal niet saai dus en een bron van vreugde en energie!

Denk ook eens aan het geluid van een hartslag. Heel rustgevend voor je baby, maar nu ook nog steeds voor mijn pubermeiden en mijzelf. ik vind het heel fijn om naar de hartslag van mijn lief te luisteren met mijn oor op zijn borst. Probeer het maar eens!

En dan de natuur om ons heen. Eén en al ritme en regelmaat! Eb en vloed, de cyclus van de maan, de overgang van de seizoenen. Denk ook aan de reeks van Fibonacci en de daarvan afgeleide Gulden snede. Een herhalend patroon dat je veel in de natuur tegenkomt. De natuur zit vol regelmatige patronen en herhalingen en dat geeft ons rust…

Ritme in de natuur

Dit verklaart ook waarom we zo blij worden van verzamelingen of kleine groepen van geordende objecten. Het maakt daarbij niet uit of de objecten geordend zijn op grootte, kleur, vorm of materiaal. Kijk hier maar eens! Dit kun je ook goed toepassen in je eigen huis. Herhalende kleuren, vormen of texturen helpen ons brein om de kamer als één geheel te zien. Dat geeft rust 🙂

Ritme en symmetrie

Ook een vorm van ritme is symmetrie. Symmetrie doet zelfs nog iets extra’s. Wanneer wij iets symmetrisch zien blijkt dit iets te doen met een belangrijke spier die betrokken is bij lachen! En dat symmetrie iets doet met mensen is eigenlijk ook al lang bekend. Heel veel oudere (heilige) gebouwen zijn symmetrisch. Kerken, tempels, paleizen, mausoleums. Heel veel huizen werden en worden ook symmetrisch gebouwd.

Als je mensen vraagt naar de vorm waar ze het meest blij van worden, is dat in de meeste gevallen een cirkel! De cirkel is natuurlijk perfect symmetrisch. Cirkels worden al eeuwenlang gebruikt als symbool van harmonie en “heel” en ingezet in vele heilige rituelen. Niet zo gek dus!

En probeer nu niet je hele omgeving perfect symmetrisch in te richten. Hier ligt namelijk het gevaar dat je doorslaat naar perfectionisme en daar wordt je nu net niet blij van… Maar er zijn natuurlijk wel een aantal dingen die je kunt doen om de vreugde van ritme wat meer te ervaren.

Harmony lies not just in the perfect, but also in the perfectly imperfect.

– Ingrid Fettel Lee –

Schelpen Mandala

Tips voor meer ritme!

Hieronder een aantal tips om met meer ritme je leven wat fijner te maken:

 • Zorg voor orde en harmonie in elke ruimte van je huis (met kleur, vormen en/of textuur), bekijk je kamer als een compositie;
 • Pas symmetrie toe, op een denkbeeldige lijn: 2 lampen, 2 bloempotten etc.;
 • Kies een focal point in het midden, ook dit geeft een gevoel van symmetrie;
 • Pas ronde vormen toe!
 • Teken mandala’s of kleur ze in (heel rustgevend!). Of leg zelf een mandala met wat je maar voorhanden hebt (zie de twee voorbeelden op de foto’s);
 • Ga de natuur in;
 • Ruim op als Marie Kondo;
 • Zorg voor een vast ritme in je dag, gebruik ochtend en avondrituelen. Ook heel fijn voor je kinderen, zelfs voor pubers…;
 • Houd dezelfde tijden aan voor opstaan en slapen gaan;
 • Luister naar (ritmische) muziek, zing en dans;
 • Draag kleding met (herhalende) prints of patronen.

Ik ben heel benieuwd of je wat hebt gehad aan deze inzichten en of je wat gaat doen met de tips die ik hierboven heb gedeeld. Laat je het me weten in een reactie hieronder?

Bloemen mandala

Geïnspireerd door Lou Niestadt en haar Joyride to Freedom probeer ik steeds meer te voelen en te doen waar mijn Joy (vreugde) ligt. Tijdens mijn eigen Joyride to Freedom is het natuurlijk niet zo raar (Law of Attraction in action) dat ik op het boek Joyful stuit, geschreven door Ingrid Fetell Lee. Aan de hand van 10 thema’s beschrijft ze hoe je meer Joy aan je leven kunt toevoegen. Het inspireerde mij tot een serie van 10 blogs. Deze blog beschrijft het thema Harmonie. De vorige met als thema Vrijheid vind je hier.

Als jij, net als ik, meer Joy in je leven wilt check dan absoluut de website www.aestheticsofjoy.com van Ingrid Fetell Lee. Bekijk haar TED talk of sluit aan bij haar erg leuke Facebook groep!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *