Geven en nemen

Geven en nemen. Twee tegenpolen, maar ook onlosmakelijk met elkaar verbonden. Twee kanten van dezelfde medaille. Een enorm krachtige combinatie en daarmee een gouden medaille wat mij betreft. Als jij wilt weten wat de kracht van geven is en wat geven JOU terug kan geven, lees dan vooral verder! Geef en neem het er ook vooral van!

Geven maakt creatief

Natuurlijk kun je iets voor een ander kopen of betalen. Super leuk wanneer je iets vindt waarvan je weet dat de ander er erg blij mee gaat zijn. Maar wat ik persoonlijk ook een leuke uitdaging vindt is iets geven wat niets (lees: weinig of geen geld) kost. Een zelfgebakken cake meenemen, iemand helpen met klussen, een gelezen boek doorgeven, vrijwilligerswerk doen. Er zijn zoveel mogelijkheden!

Geven maakt dankbaar

Wanneer jij vaak iets aan een ander geeft wordt je je er veel bewuster van wanneer er iets aan jou gegeven wordt. Niet alleen wordt je bewuster, je wordt er ook dankbaarder van. En ik geloof, zoals je waarschijnlijk van mij wel weet, heel erg in de kracht van dankbaarheid als middel om je goed te laten voelen.

Geven en nemen

Geven verbindt

Bij geven is altijd een ander betrokken. Jij geeft iets aan een ander of een ander geeft iets aan jou. Er is dan direct een lijntje tussen jou en de ander. Je bent niet langer alleen, maar met iemand anders verbonden! Het gevoel van verbinding is één van de belangrijkste basisbehoefte van ons mensen.

Geven maakt gelukkig

Maak van geven een mindful moment, wees even helemaal bij de ander en datgene wat je wilt geven en neem ook echt in je op hoe de ander reageert. Wat is er nu mooier dan iemand gelukkig of dankbaar te zien voor iets wat jij aan hem of haar hebt gegeven. Bij jou zullen dan geluk hormonen vrijkomen. Wanneer jij even helemaal in dit moment blijft kun je even je eigen zorgen vergeten en genieten van je Helpers High 😊

Geven doet geven

Door te geven aan een ander geef je indirect ook aan jezelf. Wanneer jij geeft zal de ander jou bedanken en daarmee jou zien staan, je waarderen, erkennen en laten stralen 😊. En misschien krijg je zelfs wel meer dan dat. Bedank de ander dan ook vooral hartelijk, altijd!

Ten slotte

Misschien ervaar je het nu al, hoe fijn het is om iemand iets te geven. Of je iemand nu een kadootje geeft voor zijn of haar verjaardag, je een vriend of vriendin op een kopje koffie trakteert in een leuk tentje of iemand een kaartje stuurt die wel een opkikkertje kan gebruiken. Het zit ‘m echt niet in de grootse en dure dingen. Iemand een compliment maken of gewoon eens aandachtig naar iemand luisteren zijn ook al hele grote gebaren.

Ik hou zeker van geven! Wanneer je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ontvang je 5 tips om je dankbaarheid een boost te geven. Ook kun je meedoen met 30 dagen dankbaarheid. En hier staat een serie uitnodigingen voor Winter Mindwondering, over mindfulness en verwondering in de winter.

En nu jij! Ga je koken voor je lief of een eenzame buurman of buurvrouw? Neem je je ouders of kinderen mee voor een wandeling? Nodig je je vriend of vriendin uit voor een kopje koffie of picknick? Wat ga jij geven?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *