Giekerk, Oenkerk en Oudkerk

Deel 4 en daarmee ook het laatste deel van etappe 02 van het Noardlike Wâldenpad. Na 2 delen door prachtige natuurgebieden gaan we vandaag door 3 dorpen lopen: Giekerk (Gytsjerk), Oenkerk (Oentsjerk) en Oudkerk (Âldtsjerk). Er liggen hier 6 dorpen die eindigen op -kerk, ik haal ze altijd door elkaar. Soms is wandelen even stilstaan… En zo leren wij vandaag heel “toevallig” Tryntsje en haar zeven zonen kennen en dat verklaart een hoop!

Giekerk

We beginnen in het centrum van Giekerk (hier kun je eventueel een boodschapje doen of iets eten/drinken) bij wandelknooppunt 27. Het is de eerste keer dat we ons met de auto naar een beginpunt rijden. Parkeergelegenheid genoeg hier. We lopen het dorp uit en slaan af richting Giekerker-Oenkerkerplder.

Niet voordat we even bij de Martinuskerk hebben gekeken. Aan de zijde van de weg zitten helemaal geen ramen en er zijn allerlei verschillende soorten steen gebruikt. Aan de andere zijde zitten wel ramen. De kerk stamt uit begin 1100 en is daarmee één van de oudste kerken van Friesland! Het is een rijksmonument.

Oenkerk

Via een soort dijkje/zandpad gaan we onderweg naar Oenkerk. Natuurgebied wederom, vergezichten over groene landerijen. Zo op de vlakte merken we toch dat er nog best een fris windje staat. Vanaf deze kant stuitten we in Oenkerk direct op de de Mariakerk, ook alweer zo’n mooi, oud, klein kerkje. Ook hier zien we weer de verschillende soorten steen die zijn gebruikt. Deze kerk is gebouwd omstreeks 1230 en wordt ook als monument beschouwd.

Mariakerk Oenkerk

Op de kruising met de doorgaande weg stuiten we op het standbeeld van Tryntsje en haar 7 zonen. Tryntsje was rijk en liet aan alle 7 zonen een boerderij na. Uit deze 7 boerderijen zijn de 7 dorpen van Trynwâlden ontstaan: Oentsjerk (van Oene), Gykerk (van Gieke), Âldtsjerk (van Âlde), Rypstjerk (van Rypke), Wyns (van Wynse), Tytsjerk (van Tiete) en Readtsjerk (van Reade). Volgens de legende is Tryntsje de moeder van de Trynwâlden, het gebied waar we nu doorheen lopen. Munein, waar we de vorige keer door heen liepen, is er later nog aan toegevoegd.

Tryntsje en haar 7 zonen

Even later komen aan bij Stania State, één van de landgoederen waarvan er hier een aantal zijn. Wij hebben hier wel eens vaker gewandeld, er ligt een mooi park omheen. Als wij er zijn gaat net de Koffie-to-go open. We drinken een koffie en warme chocolade melk op een bankje, samen met een stuk kruidkoek.

“Naast” Stania State blijken nog 2 hele landen te liggen waar wij geen weet van hadden: Griekenland en Turkije! Een plukje bos opgekocht met de opbrengst Griekse en Turkse staatsobligaties.

Onderweg naar Griekenland en Turkije

Oudkerk

Hierna lopen we Oudkerk binnen, het kleinste maar, naar onze mening, ook leukste dorpje van de 3. In Oudkerk staat de Sint-Pauluskerk, ook weer opgetrokken uit diverse soorten steen. Gebouwd in de 12de/13de eeuw en ook weer een rijksmonument. Leuk smal straatje met oude huizen.

Noardlike Waldenpad Etappe 02, deel 4, Oudkerk, Sint-Pauluskerk
Oudkerk, Sint-Pauluskerk

En er is water met daaroverheen een lieflijk bruggetje. Naast de brug staat De Brêgebidler (De brugwachter). Nederland op z’n mooist!

Daarmee zijn we er nog niet, want in Oudkerk staat ook het 2de landgoed van vandaag: De Klinze! Het dateert uit 1567 en is nu in gebruik als proefslaaplocatie voor luxe bedden :-). Ook hier ligt weer en mooi park omheen. Boven op een heuvel vinden we een bankje voor thee en ontbijtkoek. Hier eindigt ook Etappe 02. Via de doorgaande weg lopen we terug naar onze auto. Als lunch bestellen we nog 2 bakjes kibbeling bij de viskraam…

Voor de liefhebber de route in knooppunten: 27-59-75-58-41-26-78-42-22-57-79-74-37-44.

Tussen de punten 26 en 78 (Stania State) en 37 en 44 (De Klinze) wijkt het Noardlike Wâldenpad wat af van de knooppunten route!

Giekerk is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld met de bus vanaf station Leeuwarden. Onderweg is er ook genoeg horeca voor een kopje koffie, thee, lunch of zelfs avondeten.

Meer van blogs over het Noardlike Wâldenpad vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Martina schreef:

    Lieve Hilda, wat hebben jullie een leuke wandeling gemaakt zeg, leuke kleine dorpjes , kleine oude kerkjes en begraafplaatsen.
    Het verhaal van Trynstje is ook erg grappig.
    Fijn dat jullie dat zo samen doen!
    Liefs van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *