Hoe spiritueel is Harry Potter eigenlijk?

Kun je van het lezen van een boek een spirituele ervaring maken? In een boek dat ik recent las stond een tip om een boek meer spiritueel te lezen om je meer verbonden te voelen met jezelf. Of anders gezegd, hoe je van het lezen van een boek een meer spirituele ervaring kunt maken. Ben je nieuwsgierig naar spiritueel lezen of zou je willen weten hoe spiritueel Harry Potter eigenlijk is? In deze blog leg ik het je uit en geef ik tips, zelfs als je niet van Harry Potter of lezen houdt!

Harry Potter

(Spi)ritueel lezen

Recent las ik het boek De kracht van het Ritueel van Casper ter Kuile, over hoe je je meer verbonden kunt voelen door rituelen te omarmen en weer in ere te herstellen. Verbonden met jezelf, met anderen, met de natuur en met het “grotere geheel”. Een absolute aanrader, waar ik misschien nog wel eens vaker op terugkom. In het boek worden heel veel tips gegeven. Ik beperk me nu even tot de tips die worden gegeven om een tekst spiritueel te lezen. Hiermee creëer je een grotere kans op een spirituele leeservaring waardoor je je weer meer verbonden zult voelen met jezelf.

Je doet het al!

Herken je het gevoel dat je helemaal op gaat in een boek, dat je het eigenlijk helemaal niet uit wilt lezen en dat je een beetje in een gat valt wanneer je boek uit is? Dat je echt even moet bijkomen voor je aan een volgend boek kunt beginnen? Of dat je een roman leest die voor jou hele leerzame lessen bevatten of jou inspireren en je een spiegel voorhouden?

Dit zou je spiritueel lezen kunnen noemen of anders gezegd: het lezen van een boek kan een spirituele ervaring zijn.

Heilige teksten

Net als de magie in de boeken van Harry Potter is spiritueel lezen eigenlijk al heel oud. Heilige geschriften zoals de Bijbel, de Koran, de Thora worden al sinds lange tijd gelezen, herlezen, bestudeerd en besproken. Als zo’n heilig boek je aanspreekt kun je natuurlijk besluiten deze eens spiritueel te gaan lezen. Maar… je kunt ook gewoon een ander boek kiezen waar jij erg blij van wordt en dit als jouw heilige boek beschouwen. Casper kiest als voorbeeld de boeken van Harry Potter. En ik word daar helemaal blij van. Al een hele tijd geleden heb ik ze verslonden, net als de films overigens 😊.

Lectio Divina

Het lijkt wel een toverspreuk uit Harry Potter maar het is een oude beschrijving van Guigo II uit de 12de eeuw over hoe je door te lezen via vier trappen in de hemel komt. De oorsprong van Lectio Divina is weliswaar religieus, maar deze vier stappen kun je ook prima toepassen voor een niet religieuze tekst 

Deze stappen heeft Casper in zijn boek vertaald naar een oefening met vier vragen:

  1. Wat gebeurt er letterlijk in het verhaal? Waar zijn we in het verhaal?
  2. Welke beelden, verhalen, liedjes of metaforen komen er bij jou naar boven?
  3. Welke ervaring van jou zelf komt er in je op?
  4. Welke actie zou je nu willen ondernemen?

Het is niet eens nodig om een heel hoofdstuk te lezen. Deze vier vragen kun je zelfs al toepassen op één enkele zin. 

Terug naar Harry Potter…

Mocht je eens willen oefenen met spiritueel lezen en bovenstaande oefening en de boeken van Harry Potter nog hebben liggen ga dan zeker eens de podcast “Harry and the sacred text” luisteren. Hier bespreken Casper ter Kuile en zijn mede presentatrice in elke podcast één hoofdstuk van Harry Potter aan de hand van een thema. Ook bovenstaande vier stappen worden doorlopen, ook voor één enkele zin. Ik moet zeggen dat ik er erg enthousiast over ben. Vaak kijk ik even van te voren wat het thema is en lees ik, met dit thema in mijn achterhoofd, het hoofdstuk. In de podcast zijn ze overigens net opnieuw begonnen met boek 1 waarbij Casper ter Kuile is vervangen en ze ook andere gasten ontvangen. Verrassend en verfrissend, zeker een aanrader!

Hoe spiritueel is Harry Potter

En als je niet van Harry Potter of lezen houdt?

Als je niet van Harry Potter houdt kies dan lekker een ander boek waar je wel blij van wordt. Misschien is het zelfs leuk een boek te pakken dat je als kind leuk vond. Wanneer je niet zo van lezen houdt zou je deze stappen natuurlijk ook kunnen doorlopen bij een liedje, een stukje van een film, een aflevering van je favoriete serie of een schilderij.

Hoe spiritueel is Harry Potter? Het antwoord laat ik aan jou over, misschien wel spiritueler dan je misschien dacht! 🙂

En natuurlijk ben ik benieuwd of jij al spiritueel leest of er misschien mee gaat oefenen. Laat je het me weten? Laat een reactie achter op mijn Instagram account of hieronder.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *