Lieve innerlijke criticus

Je kent ze vast wel, die stemmetjes in je hoofd. Die stemmetjes die jou vertellen dat je niet goed genoeg bent, dat je niet goed genoeg je best doet, die je naar beneden halen en je onzeker laten voelen. Je innerlijke criticus.

Vervelende stemmetjes

Eerlijk gezegd heb ik 2 van die stemmetjes. Ik heb ze ook ook een naam gegeven naar een idee van Lou Niestadt die al haar innerlijke persoontjes een naam heeft gegeven: Miss Patty Perfect en Strenge Sarah. Strenge Sarah vertegenwoordigt het meest mijn innerlijke criticus. 

Deze persoontjes of stemmetjes hoeven echt niet per se negatief te zijn. Ze kunnen je juist ook helpen of raad geven! Natuurlijk heb ik niet altijd last van Strenge Sarah, ze heeft ook heel mooie eigenschappen. Ze brengt structuur aan in mijn drukke (maar leuke) leven en ze zorgt ervoor dat ik dingen doe en afmaak (zoals het schrijven van deze blog). 

De brief

Ondanks dat ik vaak best wel last van haar heb, heb ik haar soms ook keihard nodig. Daarom besloot ik haar eens een brief te schrijven over een issue waar ik momenteel mee worstel: het creëren van genoeg tijd om te genieten.

Lieve Sarah,
Wat ben je streng voor me! Meestal vind ik dat niet erg, maar vandaag mag je op een andere manier streng voor me zijn. Zou je zo nu dan me streng willen toespreken dat ik mag genieten? En “moet” doen waar ik zelf zin in heb. Mijn JOY volgen. Jouw hulp heb ik echt nodig omdat ik anders niet toe kom aan genieten en “in het nu zijn” en dat is wat ik zoooo graag wil. Zou je dat vooral willen doen wanneer ik, lekker vrij, thuis ben. Wil je GENIETEN op mijn To-Do lijst zetten en bewaken dat ik dat ook echt ga doen? Thanks!

De helpende hand!

Gelukkig was Sarah bereid te reageren op mijn brief…

Lieve Hilda,
Natuurlijk wil ik dat voor je doen! Je weet dat je altijd op me kunt rekenen. Ik zal ervoor zorgen dat je tijd maakt voor JOU! Dikke X

innerlijke criticus

En nu jij…

Van welk innerlijk persoontje heb jij last en hoe zou hij/zij jou kunnen helpen i.p.v. in de weg zitten? Ga het gesprek eens aan zou ik zeggen! 🙂

  • Wat heb je nodig?
  • Waarom heb je dit nodig?
  • Hoe/waarmee kan hij/zij jou helpen?
  • In welke situaties kan hij/zij jou helpen?

Of lees dit artikel eens…

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *