Noardlike Wâldenpad, Etappe 01, deel 2

Noardlike Wâldenpad, etappe 01, deel 2? Ja, je leest het goed, ik begin met een deel 2 van etappe 01. Ik zal het je zo uitleggen! 😊 Wil je weten waar ik het over heb, kijk dan eerst even hier.

De aanleiding

In deze blog schreef ik dat ik, in Corona tijd, steeds meer ben gaan wandelen. Het is een prettige onderbreking van het thuiswerken waarbij ik vooral veel achter mijn buro zit. Vandaar dat ik besloot om het Noardlike Wâldenpad te gaan wandelen. Een streekroute in Friesland die vlak langs mijn huis loopt en begint in het dorp waar ik net iets buiten woon.

De volgorde der dingen

Etappe 01 is dan wel een hele fijne om mee te beginnen. Mijn brein houdt hiervan, gewoon vooraan beginnen en alles in de juiste volgorde tot een goed einde brengen. Anderzijds wil ik de weergave van de bewandeling van dit streekpad ook zo eerlijk mogelijk doen. En we zijn toch echt begonnen met deel 2… 😊

Eén van de zaken waar je tegenaan loopt bij het lopen van een lange afstand wandeling is dat je van A naar B loopt en dus geen rondje dat weer uitkomt bij A. Dit brengt wat logistieke uitdagingen met zich mee waarin we onze weg zullen moeten vinden…

Noardlike Waldenpad Etappe 01, deel 2, foto 2

De etappe

Etappe 01 begint in het centrum van Bergum en loopt via een lus om mijn huis in 9 kilometer naar Quatrebras. Vanuit mijn huis naar het startpunt lopen en vanaf het eindpunt weer terug naar mijn huis levert een te lange wandeling op dus had ik al snel besloten om deze etappe in 2 delen op te knippen.

In een regenachtig weekend is er op zondagmiddag een mogelijkheid om toch even, redelijk droog, een stukje te wandelen. En dus besluiten we een stukje van etappe 01 te pakken! We pakken de route op vlakbij mijn huis. Het is bekend terrein. Het eerste stuk lopen we over het fietspad richting Bergum (of Burgum op zijn Fries). We slaan af, een zandpad op. Wanneer het droog is echt een mooi stukje, ook om hard te lopen. Nu is het wel wat ploegen door de blubber.

Noardlike Waldenpad Etappe 01, deel 2, foto 3

Dit soort (zand) paden, met houtwallen aan beide zijden zie je hier vaak. Ik verwacht dat we ze nog vaker zullen tegenkomen onderweg. Het is typisch voor de Friese Wouden. Het maakt dat ik mij, opgegroeid in Drenthe, hier goed thuis voel.

De kruising

Aan het eind van het zandpad slaan we af richting Quatrebras. Je loopt langs de drukke Rijksstraatweg, de oude weg tussen Leeuwarden en Groningen. Quatrebras, frans voor kruispunt, is een buurtschap en vooral bekend vanwege de discotheek Quatrebras, waar ik in vroeger tijden ook wel eens een avondje en deel van de nacht heb doorgebracht. Het is vooral een drukke kruising met veel verkeer en stoplichten, voor een wandelaar niet echt interessant. Behalve dan misschien vanwege de bushaltes waar je de bus naar Dokkum, Drachten of Leeuwarden kunt pakken.

De terugreis

Wij lopen terug en pakken op de terugweg Stateheide in plaats van het zandpad. Stateheide is ook zo’n leuk landelijk weggetje waar ik vaak even wandel of hardloop. Stateheide maakt onderdeel uit van het fietsknooppunten netwerk. Er ligt ook een B&B waar je een wandelarrangement kunt boeken!

Noardlike Waldenpad Etappe 01, deel 2, foto 1

Op dit 2de deel van Etappe 01 is geen horeca aanwezig. Aan het begin van Etappe 01 kun je terecht bij De Pleats, een paar kilometer verderop in Etappe 02 vindt je ’t Dûke-Lûk. Wel even checken of ze open zijn! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Martina schreef:

    Goed plan zeg om zo’n mooie route te gaan lopen, gewoon als joy!
    Veel wandelplezier met de volgende etappes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *