Noardlike Wâldenpad, Etappe 02, deel 2

Wanneer we op zaterdag kijken naar de voorspellingen voor de volgende dag zien die er niet goed uit. De afgelopen dagen is het regenachtig en ook waait het pittig, niet echt prettig weer voor een wandeling. Maar op zondagochtend schijnt het zonnetje en wordt er in ieder geval ’s morgens geen regen voorspeld. En dus gaan we “snel” een route samenstellen voor onze deel 2 van Etappe 02 van het Noardlike Wâldenpad. Dit deel van de route volgt voor een deel ook een aantal wandelknooppunten en hiermee kunnen we dan ook een rondje maken van 10 kilometer. Dat is nog wel een beetje spannend, nu 4 weken na mijn val op het ijs. De afgelopen dagen ging het lopen best ok. Nog niet helemaal een ferme pas, maar in ieder geval pijnvrij!

Naar de start

We fietsen naar het startpunt en omdat we verwachten wel even onderweg te zijn besluiten we om een thermoskannetje thee, 2 plakjes cake en, voor de zekerheid, 2 parapluutjes mee te nemen.
We parkeren onze fietsen bij wandelknooppunt 63 in Feanwâldsterwal (Veenwoudsterwal), een knooppunt dat we tegenkwamen bij ons vorige rondje. Vanaf hier lopen we naar t Dûke-Lûk. Hier pakken we het Noardlike Wâldenpad weer op. Even verderop lopen we tegen de wind in, die nog best fris is, langs de spoorlijn in een vrij kaal groen landschap waar je aardig ver kunt kijken.  Eigenlijk helemaal niet des Fryske Wâlden.

Noardlike Waldenpad Etappe 02, deel 2, foto 1

De plek des onheils

Aan het eind van dit fietspad komen we uit bij het punt waar ik 4 weken geleden onderuit ging op het ijs. Het is hier prachtig. Aan de overkant van het water ligt de Sippenfennen, dit is vogelbroedgebied. De brug er naar toe is zo gedraaid dat je er niet over heen kunt. Wel ligt er nog een pontje. Het is geen onderdeel van onze route en dus laten we het voor wat het is. Wij drinken ons eerste kopje thee op het uitzichtpunt. Achter ons ligt het Ottema Wiersma reservaat.
Dit gebied is oud veengebied en vooral ook beschermd natuurgebied en onderdeel van een groot veenweidelandschap waarvan ook de Groote Wielen, Houtwiel, Bûtefjild en de Zwagermieden onderdeel zijn.

Puur natuur

We lopen om het Ottema Wiersma reservaat en verlaten hier ook al het Noardlike Wâldenpad. We slaan af en vervolgen ons weg door landgoed Mariahoeve terug naar de Sippenfennen via een onverhard en ook wat blubberig pad. We herkennen onze schaatsroute, leuk om het ook eens van deze kant te bekijken. Het zonnetje schijnt en met de wind in de rug genieten we 200%. Ons 2de kopje thee en ons plakje cake nuttigen we in/op één van de 12 stekjes: de Spitpleats. Een stekje is een bankje om even te rusten en een plaats voor ontmoetingen. Tussen mensen, maar ook tussen mens en natuur. Het is onderdeel van een kunstproject, dit stekje is ontworpen door Nynke Rixt Jukema. Uiteindelijk lopen we via de verharde weg weer terug naar Veenwouden en Veenwoudersterwal.

De route…

Uiteindelijk lopen we maar een paar kilometer van het Noardlike Wâldenpad, maar het is echt een prachtig rondje voor een mooie wandeling. Voor de liefhebbers hier onze wandeling in knooppunten: 63-71-68-85-33-51-47-82-31-55-48-63.

Dit deel van Etappe 02 is niet zo goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Hiervoor ben je aangewezen op de bussen die stoppen bij Quatrebras, het NS station in Veenwouden of de bus die door Giekerk rijdt. Bij ’t Dûke-Lûk kun je slapen een hapje eten of wat drinken..

Deel 1 van onze Etappe 02 van het Noardlike Wâldenpad vind je hier.

Noardlike Waldenpad Etappe 02, deel 2, foto 7

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Martina schreef:

    Lieve Hilda,

    Was weer fijn om te lezen hoe jullie zijn gewandeld.
    Weer goed bezig geweest! Alle goeds en tot de volgende wandelingblog.
    Liefs van Martina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *