Op je blote voeten onderweg naar meer vrijheid

Droom jij er ook wel eens van om echt vrij te zijn en meer vrijheid te ervaren? Vrij van alle verplichtingen als moeder, dochter, partner, zus, collega… Gewoon je eigen hart en Joy volgen?

In deze blog deel ik een aantal tips om jouw gevoel van vrijheid te vergroten. Ik trek mijn schoenen en sokken alvast uit en ga op blote voeten onderweg naar meer vrijheid, ga je mee?

Blote voeten in het gras

Vrijheid is niet iets dat we vast kunnen pakken of aanwijzen, het is iets dat we kunnen voelen! En echte vrijheid voelt gewoon enorm goed. Als ik denk aan vrijheid, dan denk ik aan een meisje dat in een jurkje op haar blote voeten door het gras loopt, tussen de bloemen huppelt met haar gezicht breed lachend naar de zon. Over wat vrijheid is, of zou kunnen zijn, kun je hele filosofische discussies voeren. Als je gaat zoeken op de definitie vind je er vele. Ik denk dat het gevoel van vrijheid voor iedereen anders is. Zelf associeer ik vrijheid met het mij zorgeloos en ontspannen voelen, niet beperkt worden door verplichtingen of verwachtingen van anderen of van mijzelf en doen wat ik zelf het liefst wil doen, oftewel mijn eigen JOY volgen!

Dat streven naar vrijheid zit er al jong in. Peuters willen het liefst zo snel mogelijk hun jas uit of uit de beperkende riemen van hun autostoel of buggy. Misschien herken je het wel bij je kinderen of bij jezelf. Maar ook als volwassenen blijven we “vechten” voor onze vrijheid. Letterlijk en soms ook figuurlijk.

Vrijheid

Nog meer gras!

Een gevoel van vrijheid ervaren we vooral wanneer we buiten zijn in de natuur. Het blijkt dat voor de meeste mensen een landschap zoals dat voorkomt in Oost Afrika (de Savanne) het mooist wordt gevonden. Het favoriete landschap van de prehistorische mens! Genoeg voedselbronnen op de grond en in de bomen, perfect jachtgebied, goed zicht op eventueel naderend onheil, genoeg plekken om te schuilen voor de zon of roofdieren. Zo’n landschap biedt zowel veiligheid als heel veel vrijheid.

Het verklaart waarom we zo houden van huizen met een uitzicht of zelfs een klein balkonnetje. Het is dus niet voor niets dat we beter functioneren en ons lekkerder voelen wanneer we zo nu en dan even naar buiten kunnen staren, en dat het liefst naar een natuurlijke omgeving. Mocht je een tuin hebben kijk voor inspiratie dan eens bij tuinarchitect Piet Oudolf, in zijn prachtige tuinen past hij veel grassen toe, precies wat ons mensen een gevoel van vrijheid geeft.

If we want more wildness in our lives, we have to be willing to let go of some control.

– Piet Oudolf –

Savanne

En weer terug naar huis…

Het kleinste stukje natuur kan ons al een gevoel van vrijheid en joy geven. Het gaat niet alleen om mooie uitzichten maar ook om kleur, geur, het lichtspel, het geluid van water, de temperatuur, textuur, de wind door je haren, de luchtvochtigheid. In de natuur of buiten zijn geeft onze zintuigen de vrijheid om te voelen, te proeven, te ruiken, te zien en te horen. Sterker nog, het is essentieel om ons goed te voelen!

Het is dus niet voor niets dat de meesten van ons graag de natuur in gaan, een dierentuin bezoeken, naar de vogels of de wind luisteren, een huisdier hebben en hun huis en tuin vol planten zetten. Natuur groot of klein zorgt ervoor dat we ons vrij en gezond voelen, zelfs als we ons er niet bewust van zijn. Het kalmeert en laat ons meer zorgeloos voelen. De natuur verplicht je tot niets en verwacht ook niets van je, behalve dan misschien dat je haar met respect behandelt 😉 We kunnen helemaal ons zelf zijn.

Tips!

Hieronder een aantal tips om jouw gevoel van vrijheid te vergroten:

 • Zorg voor “negative space” in je huis bijvoorbeeld door minder spullen in je huis te plaatsen. Dit geeft meer ruimte, weet je nog, de savanne 😉;
 • Hang een hangmat of schommel op!
 • Pas planten toe waar en zoveel je kan, creëer je eigen Urban Jungle! Groen in huis kalmeert, doet je aandacht en je productiviteit toenemen en maakt je vriendelijker richting anderen. Kijk eens bij Summer Rayne Oakes!
 • Kies voor behang, foto’s of schilderijen met bloemen, bladeren of landschappen;
 • Pas stoffen toe met natuur elementen/botanische prints (bijvoorbeeld kussens of plaids);
 • Luister naar het geluid van de zee, van de regen, vogels, krekels, ruisende bossen, hiervoor kun je ook meditaties gebruiken;
 • Gebruik essentiële oliën;
 • Neem een bos bad. Dit klinkt ingewikkeld maar is niets anders dan relaxen in de nabijheid van bomen;
 • Draag lekker zittende, comfortabele kleding die je op geen enkele manier beperkt of beknelt;
 • Ga naar buiten! Wandelen, fietsen, picknicken in het park, op je balkon of in eigen tuin (doen wij vaak!), kijk naar de wolken…
 • Ga eens een dag (of langer!) offline.

Ik ga mijn jurkje aantrekken en buiten op blote voeten door het gras rennen. 🙂

Welke van bovenstaande tips ga jij uitproberen om meer vrijheid te ervaren? Laat je het me hieronder weten in een reactie?


Geïnspireerd door Lou Niestadt en haar Joyride to Freedom probeer ik steeds meer te voelen en te doen waar mijn Joy (vreugde) ligt. Tijdens mijn eigen Joyride to Freedom is het natuurlijk niet zo raar (Law of Attraction in action) dat ik op het boek Joyful stuit, geschreven door Ingrid Fetell Lee. Aan de hand van 10 thema’s beschrijft ze hoe je meer Joy aan je leven kunt toevoegen. Het inspireerde mij tot een serie van 10 blogs. Deze blog beschrijft het thema Vrijheid. De vorige met als thema Overvloed vind je hier.

Als jij, net als ik, meer Joy in je leven wilt check dan absoluut de website www.aestheticsofjoy.com van Ingrid Fetell Lee. Bekijk haar TED talk of sluit aan bij haar erg leuke Facebook groep!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Jessie schreef:

  Die oost-afrika fascinatie van mij is dus hartstikke logisch;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *