Over schrijven

Ik wil meer schrijven! Aan het begin van het jaar heb ik dit als één van mijn vijf “projecten” voor 2023 vastgelegd. Leren schrijven, dus ook. Daar ben ik ook zeker mee aan de slag geweest. En als je (beter) wilt leren schrijven moet/mag je meer lezen om van andere schrijvers te leren (hoeraaaahhh!) en moet je ook meer gaan schrijven. Daarom deze blog over schrijven, mijn reis tot nu toe en waar ik hoop heen te gaan.

Leren schrijven

Bij het meer en leren schrijven heb ik me o.a. laten leiden door Beth Kempton. Zij is schrijfster van een aantal hele mooie non-fictie boeken (ik ben fan!) en ik kende haar al van haar online cursussen en online schrijfretreats, zo noem ik ze maar even. Schrijfoefeningen dus… En soms kwam daar wat moois uit, maar vaak schoot het alle kanten op. En daar vond ik natuurlijk ook wat van…

Momenteel lees ik haar boek The Way of The Fearless writer. Wat zij op haar schrijfreis heeft geleerd is dat je, om “fearless” te kunnen schrijven, je door de Boedistische “Three Gates” moet: The Gate of Desirelessness, The Gate of Formlessness en The Gate of Emptiness.

Over schrijven

Laat los en verwonder je

Wanneer je (een boek) gaat schrijven, mag je eigenlijk alles los laten, je mag gewoon gaan schrijven (zoals ik nu doe eigenlijk). Verwachtingen loslaten dus. Ook erg mooi is dat ze schrijft dat je het proces van schrijven zou kunnen zien als iets dat gemakkelijk zou kunnen gaan, dat het een ontdekkingsreis is vol verwondering. Oh, en kijk, daar word ik zo blij van!

Zo zou ik het willen voelen, zo zou ik willen reizen! Zonder al die stemmetjes die kritiek geven, me klein houden, me uitlachen… die zich ook laten horen wanneer ik dit nu opschrijf. Wat zou het fijn zijn dat ik niet de hele tijd heen en weer geslingerd wordt tussen deze hele mooie reis, waar ik enorm veel zin in heb, en die stemmetjes die me angstig en onzeker maken.

En wat nu?

Weet je, ik heb geen idee hoe het is om een schrijver te zijn, hoe het schrijversleven er uit ziet. Ik hoop dat nog te leren. Ik mag dat ook leren, ik mag kwetsbaar hierin zijn.

Op dit moment weet ik alleen dat ik meer wil schrijven, dat ik dit ook naar buiten brengen en dat ik dus vaker wil gaan bloggen. Blogs schrijven, zoals deze bijvoorbeeld. Ik wil nooit eerder vertelde en nieuwe verhalen vertellen en mijzelf meer laten zien. En met het mijzelf met het schrijven meer laten zien, hoop ik dat ik jou ook kan inspiren. Jou inspireren om dapper te zijn, kwetsbaar te zijn, je te verwonderen en (bewuste) keuzes te maken.

Ik heb ontzettend veel zin om deze reis te vervolgen en zou het leuk en gezellig vinden wanneer je zo nu en dan met me mee reist. Ga je mee?

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Martina meesters schreef:

  Lieve Hilda,
  Ik wens je een fijne ontdekkingsreis toe met je schrijf ervaringen.
  Ik wil wel een stukje met je mee reizen en me over jou blijven verwonderen.
  Succes en veel plezier!
  Liefs van Martina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *