To Doei!

To-do lijstjes, ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Ik houd enorm van lijstjes en er is niets fijner dan het afstrepen van mijn to-do’s, maar soms lijkt er maar geen einde aan te komen en zou ik ze het liefst het raam uitgooien en er een To-Doei! lijstje van maken. Herken je het? Lees dan even verder. Ik deel waar het (bij mij) mis gaat en wat je zou kunnen helpen!

Waar gaat het mis?

 • Te veel to-do’s op je lijstje zetten, een onrealistische planning maken dus. 
 • Jezelf niet op je to-do lijstje zetten, ik trap er elke keer weer in. Weer geen tijd gehad voor jezelf…. zucht…
 • Niet alles op je to-do lijstje zetten. Geen idee of jij je hiervan bediend, maar ik heb ook heel vaak een back-up to-do lijstje. Een lijstje met to-do’s in mijn achterhoofd die dus niet bij mijn “echte” to-do’s staan, maar die ik eigenlijk ook nog wel wil doen. Jezelf lekker voor de gek houden dus. Want hier kom je natuurlijk niet aan toe, duhhhhh….
 • De onverwachte dingen… een file, een fietslamp die gerepareerd moet worden, een lekke band. Ik houd daar dus geen rekening mee….

En aan het eind van de dag…

Zaten er weer te weinig uren in je dag…. Ondanks dat je best één en ander van je to-do lijst hebt afgestreept en daar eigenlijk heel tevreden over zou kunnen zijn, voel je je waarschijnlijk toch gefrustreerd, chagrijnig, schuldig of ontevreden. Misschien werk je nog wat langer door, kom je niet toe aan iets voor jezelf doen en eindig je je dag niet echt ontspannen. Zo werkt het bij mij wel in ieder geval en echt leuk vind ik dat niet. Tijd om daar maar eens mee aan de slag aan te gaan!

To Don't List

Tips

Hieronder een aantal tips die mij op dit moment erg helpen of waarvan ik denk dat ze mij (en jou!) zouden kunnen helpen en dus nog in onderzoek zijn 😉. En weet je… ik kan het nog zo mooi opschrijven, maar ook mij lukt het niet altijd hier naar te leven. Ga gewoon eens wat proberen en wees niet te streng voor jezelf wanneer het niet lukt.

 • Focus: kies één doel voor de dag, de week of zelfs de maand. Waar wil jij deze dag, week of maand je aandacht aan geven of wat moet er simpel gezegd gewoon af?
 • First things first: doe de to-do’s die te maken hebben met jouw doel van deze dag, week of maand als eerste! En dus niet eerst even je mail wegwerken, je socials bekijken etc. Op het moment dat je toe bent aan de taken die er echt toe doen ben je mogelijk al moe, komen je kinderen weer uit school of heb je geen zin meer….
 • Geef jezelf (ook!) prioriteit! Zet op je to-do lijst ook tijd voor jezelf en maak het concreet. Bijvoorbeeld wandelen, lezen, uitgebreid thee of koffie drinken. En dus niet de was opvouwen, boodschappen doen, stofzuigen etc…. Deze laatste mogen natuurlijk best op je to-do lijstje staan, ze strepen zo heerlijk weg, maar vallen uiteraard niet onder tijd voor jezelf 😉;
 • Plan niet je hele dag van minuut tot minuut vol, maar houd ook ruimte voor onverwachte tijdvreters. En komen deze niet, dan kun je altijd iets voor jezelf doen (hoera!);
 • Schrijf aan het begin van je dag 3 dingen op die je die dag wilt gaan doen. Nog sterker wordt het wanneer je deze deelt met één of meer anderen. Naast dat het je focus geeft, zorgt het delen met iemand anders er ook voor dat je eerder geneigd bent deze 3 dingen ook daadwerkelijk te doen;
 • Maak van je To-Do een Could-Do lijstje. En/of houd een Ta-da lijstje bij! Tips die ik heb overgenomen van Gretchen Rubin. Meer hierover vind je hier.
 • Het mantra van Marie Forleo dat ik laatst hoorde: “I don’t do overwhelm”. Ik zeg het meerdere keren per dag tegen mezelf, zeker wanneer mijn to-do lijst me echt lijkt te gaan overspoelen. In het nederlands zou je tegen jezelf kunnen zeggen: “ik laat me niet gekmaken” of “ik heb tijd genoeg voor alles wat ik wil doen”.

Ik ben heel benieuwd of je mijn verhaal herkent, of je één of meerdere van bovenstaande tips gaat onderzoeken (of misschien al doet). En als jij ook nog een tip hebt, laat je hem dan hieronder in een reactie achter? Vind ik leuk!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Martina schreef:

  Ja, wel herkenbaar voor mij, die to do lijstjes, alhoewel ik ze nu heb losgelaten, ik schrijf mijn taak /Taken in mijn agenda, en kan het ook de volgende dag doen, maar in die week zeker. Maar ik heb makkelijk praten, ik hoef niet meer te werken en heb geen kinderen.
  Ik wens jullie allemaal veel sterkte en ook plezier toe met jullie mooie to-do lijstjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *