Van Broeksterwoude naar Driezum

Na een verhuizing en onze vakantie hadden we wel weer zin en de gelegenheid om het Noardike Wâldenpad op te pakken. Laten we beginnen met een stukje van 10 kilometer. Het is het laatste stukje van Etappe 3 en het eerste stukje van Etappe 4. We lopen van Broeksterwoude naar Driezum.

Wolkenluchten

Ook deze keer gaan we 2 auto’s. Eentje laten we achter op het eindpunt, met de tweede rijden we naar het startpunt. Een parkeerplaats bij een doe-het-zelf zaak in Broeksterwoude. We lopen bovenlangs Broeksterwoude en onder Damwoude langs. Een typisch Friese Woudenlandschap. Landelijke weggetjes, weilanden, vaak met schaapjes en vele boomwallen. Voor het eerst lopen we ook in een T-shirt! Er staat een pittig windje en er zijn prachtige Nederlandse wolkenluchten.

Halerûte

Onderdeel van onze wandelroute is de Halerûte. Onderweg komen we een aantal informatieborden tegen die ons meer vertellen over de geschiedenis van de Halepaden. Vroeger woonden op de zogenaamde Halen arme bewoners. Om naar de school, de winkels en de kerk te komen namen zij de kortste weg over sloten en over andermans land of erf: een Halepad. Hier is dus zo’n Halepad in ere hersteld.

Tekens in het landschap

We passeren 2 oorlogsmonumenten, de eerste al in het begin vertelt ons wat meer over de crash van de Boston W3818. De tweede staat bij het eindpunt en gaat over de crash van de Whitley V Z9280. Er zijn er 4 of 5 in totaal. Best aardig om deze verhalen over onze geschiedenis hier te lezen en daar ook even bij stil te staan.

Ook op deze route weer een klein plukje bos, het Vermaningsbos. Hier passeren we een knooppunt van meerdere langere afstandsroutes: Het Elfstedenpad, het Friese Woudenpad en dus het Noardlike Wâldenpad dat we zelf lopen. We vinden een fijn bankje om thee te drinken met een stukje gemberkoek.

Petsleat

Vervolgens lopen we langs de Centrale As, we gaan er even later ook onderdoor. Even verder nemen we nog een kleine pauze in het zonnetje. Het laatste stukje van deze route vinden we eigenlijk het mooist. We komen uiteindelijk uit bij een water, de Petsleat. Het is wel wat meer dan een sloot, je kunt er ook lekker met je bootje varen. We dachten onze auto geparkeerd te hebben bij Rinsumastate. Dat ligt echter iets uit de route, maar als je tijd hebt denk ik zeker leuk om even te kijken. Het Elfstedenpad loopt hier wel langs zien we. Wij hebben Rinsumastate niet bezocht deze keer 🙂

Onze route in Knooppunten: 65-54-68-21-17-22-74-53-88.

Onderweg komen we geen horeca tegen, hiervoor zul je iets moeten uitwijken bijv. naar Damwoude Ook het openbaar vervoer is hier beperkt, ook hiervoor is Damwoude een goede optie. Reken dan wel op wat extra kilometers.

Wil je meer lezen? Lees dan hier het vorige deel van het Noardlike Wâldenpad.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *