Van Driezum naar Kollum

Vandaag lopen we Etappe 04 uit, we lopen van Driezum naar Kollum, een tocht van net iets meer dan 12 kilometer. Wanneer we beginnen met wandelen is het nog grijs en staat er een pittig windje die meestal tegen onze rug waait. Gedurende onze wandeling zien we steeds meer blauwe lucht en zon, we komen zelfs enigszins verkleurd weer thuis 😊

Zwagermieden

Vanuit Driezum lopen we weer een stukje langs de Petsleat. Vanaf daar lopen we naar de Zwagermieden. Eigenlijk hebben we geluk dat we een tijdje niet het Noardlike Wâldenpad gewandeld hebben want nu mogen we wel door het (kwetsbare) vogelbroedgebied. Een omweg met een klein kadootje 😊. Het is een natuurgebied dat ook verbonden is met de Groote Wielen, Sippenfennen, Houtwiel en het Bûtefjild, waar we voor een deel ook doorheen zijn gelopen! Het valt ons onderweg inderdaad op dat er best veel kleine en grote plukjes natuurgebied zijn.

Noardlike Waldenpad Etappe 04, Zwagermieden

Westergeest

We steken de Strobosser Trekfeart over naar Westergeest (Westergeast). Hier staan bij heel huizen bordjes foto’s met een begeleidende tekst over hoe het vroegere huis eruit zag en wie er toen woonde en wie er op dit moment woont. Sommige huizen zijn nog prima herkenbaar, anderen minder. In Westergeest lopen we ook nog even een rondje om de kerk. Deze Romaanse kerk staat er al vanaf de 13de eeuw. In de jaren 50 is het gerestaureerd en het is nu een rijksmonument. Wanneer we het dorp uitlopen komen we weer uit bij de Petsleat. We vinden een bankje langs het water en genieten er van onze boterhammen met thee.

Friese Wouden…

We lopen tussen de dorpen Oudwoude (Aldwâld) en Wijgeest (Wygeast) door, een mooi stukje Friese Wouden. Onverharde paden, weilanden omgeven door boomwallen en schapen en koeien in de wei onder het genot van een mooie Hollandse wolkenlucht. We gaan nog even zitten voor een kleine pauze. Hierna lopen we door naar Kollum.

Noardlike Waldenpad Etappe 04 Friese Wouden

Kollum

Kollum is wel een mooie verrassing, er loopt water door het dorp. Dat levert met bruggetjes altijd mooie plaatjes op. Ook veel mooie oude opgeknapte pandjes. Een klein centrum met wat winkeltjes en kleine terrasjes. Een leuk eind van deze wandeling.

Noardlike Waldenpad Etappe 04, Kollum

Horeca vindt je dus vooral aan het eind van deze etappe in Kollum. Driezum is wat minder goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Kollum is met de bus bereikbaar bijvoorbeeld vanaf NS Station Buitenpost. Houdt wel rekening met extra reistijd.

Ook deze keer gaan we met 2 auto’s waarvan we één bij het eindpunt parkeren en de ander bij het beginpunt. Een betere/handiger modus hebben wij nog niet gevonden. Mocht je tips hebben hoor ik ze graag! 😊

Wil je meer lezen, hier vind je mijn blog over het vorige deel van het Noardlike Wâldenpad.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *