Van Eastermar naar De Pein

Het jaar is bijna om, het Noardlike Fryske Wâldenpad nog niet uitgelopen. Toch liepen we op eerste kerstdag nog een stukje: 8 kilometer van Eastermar naar De Pein. Een iets kleiner stukje dan normaal, maar dat kwam om meerdere redenen wat beter uit. Een route met vooral veel natuurschoon 🙂

Eastermar

Net als de vorige keer lopen we op een grijze ochtend door Eastermar. Vanwege de korte tocht hebben we geen rugzak mee, ook wel eens lekker :-). We lopen langs het kleine grachtje met de scheefstaande wilgen al snel Eastermar uit.

De Leijen

Vanaf Eastermar lopen we over het Kroesepaed langs de Lits richting de Leijen. De Leijen zijn ontstaan door veenafgravingen en is daarom op veel plaatsen ondiep. De Leijen is weliswaar kleiner dan het Bergummermeer, maar toch nog flink! Mooie route via graspaden, hier en daar ook mooi tussen het riet door. De Leijen zelf kun je niet eens goed zien. Wel is er bovenop een oud gemaaleen uitzichtpunt gemaakt met een mooi uitzicht rondom. We zien veel zilverreigers, ze winnen het zelfs van de blauwe reigers met 6-3. Over de uitslag kan overigens niet gecorrespondeerd worden. 😊

Als je goed kijkt op de rechterfoto zie je er eentje in het water staan.

De Tike

We maken een klein uitstapje naar De Tike. Een klein dorpje met rond 330 inwoners, dat toch nog groter is dan ik dacht. Maar voordat we daar zijn komen we nog langs de bomenreus welke door de inwoners van de Tike zelf is gemaakt in het kader van het WoodlandArtproject. Erbij een gedicht (in het Fries) .

Het woont hier vast lekker rustig. Wat wel opvalt onderweg is dat we de Wâldwei goed horen. Ondanks dat je hier door een prachtig natuurlijk landschap loopt is het zeker niet stil. Vanaf de Tike loopt de route weer terug naar de Leijen. Ook hier nog een mooi uitzichtpunt, pak deze zeker even mee!

De Pein

Vanaf de Leijen lopen we langs het Peinderkanaal naar De Pein (Opeinde), waar we onze auto geparkeerd hebben bij de sportvelden.Eigenlijk ook best een leuk dorpje, zeker wanneer je van water en varen houdt. De ene kant op vaar je zo naar de Leijen en het Bergummermeer, de andere kant brengt je naar Earnewâld en de Oude Venen. En dan zit je ook nog dicht bij Drachten.

Brug van Opeinde, de Pein

Ter afsluiting

Onderweg komen we genoeg bankjes tegen, ook op leuke plekken 😊. Of ze lekker zitten weten we niet, we hebben geen pauze genomen. In Eastermar en De Pein zou je misschien wel ergens wat kunnen eten of drinken, mogelijk niet op alle dagen en alle tijdstippen. Om naar het begin- en eindpunt te komen ben je aangewezen op je eigen vervoer of op het openbaar vervoer, de bus.

Onze wandelroute in knooppunten: 43-51-55-23-29-28-68

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Martina schreef:

    Leuk verhaal bij jullie wandeling en ook mooie kiekjes!
    Goed gedaan weer!
    Een gezellige jaarwisseling gewenst!
    Liefs van Martina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *