Van Eernewoude naar bijna Suameer

Het één na laatste stukje van het Noardlike Wâldenpad. Op een koude, zonnige dag liepen we bijna 13 km van Eernewoude naar bijna Suameer.

Eernewoude

De vorige keer eindigden we onze route bij It Wiid. Vanaf daar kun je met het pondje oversteken naar het dorp Eernewoude. Dit pondje vaart echter niet gedurende de wintermaanden. Er is een alternatieve route, maar wij kozen ervoor om onze tocht daar te eindigen en vandaag dus te starten vanuit Eernewoude zelf. Het is zondag en rustig. In de zomermaanden zal het hier een stuk levendiger zijn. Je hebt er ook een supermarkt en een paar café’s en restaurants. Hier maken wij geen gebruik van. We zijn dicht bij huis, hebben net ons ontbijt op en beginnen snel met één rugzak met wat proviand voor onderweg.

Nationaal Park de Alde Feanen

Al snel lopen we Eernewoude uit langs de Ringvaart. Je zult hier maar een huisje hebben staan! Echt een prachtige plek! We slaan rechtsaf en lopen dan langs de Veertigmadsloot. Even verderop is er een bruggetje die ons echt het natuurgebied inleidt. Houdt er rekening mee dat het hier blubberig kan zijn, ook in de zomer! Prachtig nu in de winter, gedempte kleuren, veel bruintinten en dan het blauw van de lucht en de weerkaatsing daarvan in het water. In de zomer zal het er hier heel anders uitzien. We lopen nu een flink aantal kilometers door het Nationaal Park de Alde Feanen en genieten daar met volle teugen van!

We genieten ook nog even van het uitzicht vanuit een vogelhut en vanaf een uitkijktoren. Bij de uitkijktoren drinken we ook een kop thee, maar we koelen snel af door de koude wind en wandelen snel weer verder.

Sigerswâld en Sumarreheide

Nadat we de onverharde paden van de Alde Feanen verlaten vervolgt de route zich over verharde wegen richting Sigerswâld en daarna richting Sumarreheide. Gewoon over de weg dus, maar gelukkig weinig autoverkeer. We lopen weer door het typische Friese Woudenlandschap, een mooie omgeving. Sigerswâld en Sumarreheide zijn twee buurtschappen waar het vast heerlijk rustig wonen is. Zowaar vinden we nog een bankje op een zonnig en windvrij plekje voor nog een kop thee en een bammetje. Bij Sumarreheide toch nog een leuk binnendoor zandpad en dan zijn we er al!

Een route met veel mooie natuur zonder verdere bezienswaardigheden….

Ter afsluiting

Onze route eindigde bij de sportvelden van Suameer. Die liggen niet in Suameer maar een klein stukje erbuiten. Vandaar naar “bijna Suameer”. Om naar het begin- en eindpunt te komen ben je aangewezen op je eigen vervoer of op het openbaar vervoer, de bus.

De route die we vandaag gelopen hebben volgt de volgende knooppunten:
53-67-41-52-46-71-78-44-63-31-72-43-53-38-51-13-12-48-41-32.

In Eernewoude is wel wat horeca en ook een supermarkt aanwezig, check zelf even de openingstijden. Verder is er onderweg niets… eigen proviand meenemen dus!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Martina schreef:

    Weer een prachtig verslag van jullie mooie wandeling!
    Fijn dat het zo door de natuur gaat en jullie daar zo van genieten!
    Alvast een fijn weekeinde weer!
    Liefs van Martina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *