Van Kollum naar Kollumerzwaag

Eindelijk na maanden weer een deel van het Noardlike Wâldenpad gelopen! Ondanks dat ik nog meerdere keren per week wandel was een wat langere wandeling er door allerlei redenen al een hele tijd niet van gekomen. Maar zoals je misschien hebt gelezen in mijn blog over goede voornemens wil ik het Noardlike Wâldenpad dit jaar uit lopen. Vandaag liepen we de eerste 11 kilometer van etappe 05: van Kollum naar Kollumerzwaag.

Kollum

Een wat grijze, maar gelukkig droge en niet al te koude dag. We pakken de draad weer op waar we de vorige keer waren geeindigd in Kollum bij de Hervormde (Maartens)kerk. Een flinke kerk gebouwd in de 15de eeuw. We zijn niet naar binnen geweest. Op het moment van schrijven zit er nog van alles dicht door de Corona maatregelen.

Buitenpost

Al snel lopen we Kollum uit, over onverharde en verharde paden door de friese Wouden met hun typische boomwallen richting Buitenpost. We lopen een klein stukje door het noorden van Buitenpost waar we midden in een woonwijk een prachtig klein kerkje tegen komen. De zwart geschilderde houten doopsgezinde kerk. Ook hier zijn we niet naar binnen gegaan. Blijkbaar worden we steeds schuchterder.

Doopsgezinde kerk Buitenpost

Nadat we al eerder door Griekenland en Turkije liepen, lopen we uit Buitenpost ineens Egypte binnen! Een spoorlijn en een (waarschijnlijk) kippenboer, meer was het niet. Volgens de beschrijving op wikipedia ligt het tussen Buitenpost en Zandbulten. Zandbulten?

Egypte (Buitenpost)

Veenklooster

Nu onderweg naar Veenklooster. Onderweg vinden we nog een bankje waar wat thee drinken met een stukje meegenomen notentaart. Veenklooster blijkt een erg leuke verrassing te zijn! We komen als eerste langs Fogelsangh State. Nog zo’n prachtige Friese state, gebouwd in 1646, omringd door een park/bos. De route loopt er helaas omheen. We willen hier zeker nog eens naar terugkeren om ook door het omliggende park te lopen. Tussen maart en juni is het gesloten vanwege het broedseizoen.

Veenklooster heeft ook een brink. Een brink ken ik eigenlijk alleen uit Drente. Eromheen een paar mooie oude huizen. Ook langs het straatje vanaf de Brink waarlangs we de route vervolgen staan mooie oude huisjes.

Kollumerzwaag

Via nog een plukje bos lopen we naar Kollumerzwaag. Onderweg komen we nog langs een stalletje waar ze krieleitjes verkopen. Onweerstaanbaar, die gaan dus mee :-). Kollumerzwaag raken we maar net, niet genoeg om er echt iets van te zien en te vinden.

Lytse Aaikes

En daarmee komen we aan het eind van ons traject deze dag.

Nog wat tips voor openbaar vervoer en horeca onderweg:

 • Voor openbaar vervoer in deze omgeving ben je vooral op bussen aangewezen. Wel rijdt er een trein tussen Leeuwarden en Groningen, de stoptrein stopt in Buitenpost.
 • Ook horeca is er niet veel onderweg. Kollum (het startpunt) en ook Buitenpost bieden natuurlijk wel mogelijkheden.

Voor de liefhebbers nog onze route in wandelknooppunten: 85-46-56-22-52-38-27-34-24-40-69, totaal 11 kilometer.

Mocht je meer willen lezen. Hier vind je mijn blog over onze vorige etappe.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Martina schreef:

  Een erg leuke beschrijving van je wandeltocht, leuk om te lezen en vast ook leuk om te lopen!
  Dank voor het delen.
  Succes met de volgende etappe!
  Liefs van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *