Van Opeinde naar Eernewoude

Alweer een stukje dichter bij huis! We liepen vandaag van Opeinde naar Eernewoude met een pittige windkracht 5. Een route van 13,5 km. Het begon grijs, maar gelukkig ging de zon steeds meer schijnen.

Opeinde

We starten vanaf de sportvelden van Opeinde (De Pein). Via een paar bruggetjes lopen we het erg waterrijke Opeinde uit. Volgens mij schreef ik het de vorige keer ook al, maar dit lijkt me best een leuk dorpje om te wonen wanneer je van het water houdt. Je zit dicht bij de Leijen en het Bergummermeer, maar ook bij Eernewoude. En dan woon je ook nog dicht bij een aantal uitvalswegen en natuurlijk Drachten voor de winkels, de bioscoop etc.

Verre uitzichten

Het landschap is vrij kaal, het coulissenlandschap bekend van de Friese Wouden is hier wat minder aanwezig. Het is dunbevolkt, hier en daar zie je een boerdrij. Hier geniet je vooral van de verre uitzichten. Met een, voor ons doen, flink aantal kilometers te gaan en de pittige wind lopen we lekker door. Even lekker op een bankje zitten is er niet echt bij. We vinden een droge picknicktafel aan het begin van het Dichterspaad, nog een eindje voor Oudega. We genieten van een koffiebroodje en een kop thee. Zitten doen we overigens niet.

Oudega

Een leuk binnendoor onverhard pad brengt ons naar Oudega. Het is onderdeel van het Dichterspaad AldeGea. Aan het begin van dit pad staat een bordje met een gedicht erop. Oudega is groter dan ik dacht! Het ligt ook aan het water, er is zelfs een klein haventje. Er is ook een supermarkt en een kerkje uiteraard: de Sint Agathakerk, ook weer een rijksmonument, gebouwd in de 12 eeuw. We vereren het niet met een bezoek. Onze route loopt daarna via een onverhard pad om Oudega heen, een erg mooi stukje! Ook hier komen we weer een gedicht tegen.

Nationaal Park De oude Venen

Richting Eernewoude wordt het eigenlijk steeds mooier. We lopen zo richting het nationaal park De oude Venen. Mooie bruin gekleurde rietkragen, water, de blauwe lucht die in dat water weerkaatst… Ik houd hier zo van!

In de eerste vogelhut, bij de Jan Durks polder, nemen we een wat uitgebreidere pauze. Uit de wind, droog en met een prachtig uitzicht. Tijd om rustig van een kopje thee en een kaneelbroodje te genieten.

Even later komen we nog een schattig vogelkijkhuisje tegen. We lopen over een soort dijkje tussen de rietkragen en zijn dan ineens alweer bij de auto terug!

Ter afsluiting

Onze route eindigde in Eernewoude waar we de auto parkeerden bij It Wiid. De route loopt in principe via het pondje. Deze vaart echter niet van oktober tot april. Er is een alternatieve route beschikbaar! Wij pakken onze tocht de volgende keer weer op aan de andere kant van het water. Om naar het begin- en eindpunt te komen ben je aangewezen op je eigen vervoer of op het openbaar vervoer, de bus.

De route die we vandaag gelopen hebben volgt ongeveer de volgende knooppunten:
69-71-70-92-44-48-49-83-91-53
Hier en daar wijkt het Noardlike Waldenpad er iets van af.

In Oudega en Eernewoude is wel wat horeca aanwezig, check zelf even de openingstijden. In Oudega is ook een Spar, die ook op zondag open is, vanaf 11:00.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Martina schreef:

    Mooie impressie van jullie wandeling!
    Mooie foto’s van Oudega.
    Mooie foto’s van jou!
    Fijn weekeinde, jullie hebben het maar mooi gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *