Van Opende naar Rottevalle

Hoogste tijd om weer eens een stukje van het Noardlike Fryske Wâldenpad te lopen, anders haal ik mijn intentie om hem dit jaar uit te lopen niet 🙂 Het is meer dan zomers warm in Nederland en dus zetten we de wekker op een zondagochtend om 7 uur om niet op het heetst van de dag te hoeven lopen. Vandaag lopen we van Opende naar Rottevalle, totaal bijna 11 km.

Opende

Deze keer proberen we het met één auto en zetten we twee fietsen achterop de fietsendrager. Dat had nog even wat voeten in de aarde omdat er nog een verloopstekker geregeld moest worden, maar dat lukt uiteindelijk toch nog vlot. We rijden eerst naar ons eindpunt, het haventje in Rottevalle. Daar laten we onze fietsen achter om vervolgens naar de Poeisz in Opende te rijden. Het eindpunt van ons vorige traject.

Opende laten we al snel achter ons en druk pratend missen we ergens een afslag van de route. Gelukkig hadden we wel op de knooppuntenroute gelet en die sluit bij knooppunt 81 weer mooi aan. Qua afstand maakt het niet uit en het scheelt dat we niet weten wat we gemist hebben.

Houtigehage

We lopen veel over asfalt vandaag. Slechts hier en daar een klein stukje zandpad, jammer! Wel duidelijk een Fryske Wâldenlandschap met ook mooie gevarieerde boomwallen met brem, hazelaar, lijsterbes en hulst. Ook een paar mooie bermen met wilde bloemen, die nu in de zomer natuurlijk opvallen en erg mooi zijn.

In Houtigehage worden we langs het sportveld gestuurd met aan het einde een meertje, de Blauwe Dobbe. We vragen ons af waarvoor de grote schijnwerpers langs de kant zijn, maar zien dan al snel dat dit meertje met een beetje wintergeluk als ijsbaan wordt gebruikt.

De Blauwe dobbe

Rottevalle

Verder is de wandeling een beetje meer van hetzelfde, asfalt, boomwallen, hier en daar best leuke huisjes. We komen onderweg, behalve een minibiebje met veel Fryske boeken, niet veel bijzonders of wetenswaardigs tegen. Pas in Rottevalle wordt het weer interessant. In Rottevalle lopen we nog langs twee kerkjes. De eerste is de Hervormde kerk, een rijksmonument uit 1724.

Maar voordat we daar zijn worden we eerst nog gewezen op 2 meesters die een belangrijke rol in het leven van de Rottevallers hebben gespeeld rond 1900: Meester de Vries en Meester Dijkstra. Meester de Vries stond voor de klas van de openbare lagere school en deed daarnaast veel vrijwilligerswerk. Meester Dijkstra was schoolhoofd van de “bijzondere school”. Hij was ook de eerste voorzitter van de “Vereeninging de Naaischool”. Van dit laatste hebben veel vrouwen uit Rottevalle en omgeving in die tijd profijt gehad. Naar beide is een straat vernoemd.

Het tweede kerkje dat we passeren is de het kerkje van de Doopsgezinde Gemeente, gebouwd in 1838. Je wordt van harte welkom geheten 🙂

In de haven staan onze fietsen gelukkig nog op ons te wachten. Een tochtje van 10 km brengt ons weer terug naar de auto.

Ter afsluiting

Onze wandelroute van Opende naar Rottevalle in knooppunten: 77-81-31-34-38-21-42-43-39. Hiermee sluiten we tevens etappe 07 van dit streekpad af.

Let op: vanaf knooppunt 77 naar 81 loopt de knooppuntenroute anders dan het Noardlike Fryske Wâldenpad, wij zijn daar de mist in gegaan ;-). Als je tijd hebt kun je hier en daar misschien een andere, leukere route kiezen.

Om naar het begin- en eindpunt te komen ben je aangewezen op je eigen vervoer of op het openbaar vervoer, de bus. In Opende, Rottevalle en zelfs onderweg (bij een boerderij) is wel horeca aanwezig. Van deze laatste weten we niet of deze ook in de winter geopend is. Wij hadden het geluk dat we onderweg vele bramen konden snoepen.Ook zijn er genoeg bankjes onderweg! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Martina schreef:

    Wat een levendig verslag! Leuk om te lezen en leuk met de mooie foto,s! Veel wandelplezier bij het volgende wandelstuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *