Van Oudkerk naar Broeksterwoude

Deze keer gaan we voor het eerst niet een rondje maar echt een stuk van de etappe lopen. We lopen van Oudkerk naar Broeksterwoude en maken daarbij gebruik van de luxe van 2 auto’s. Auto 1 laten we achter in Broeksterwoude en Auto 2 in Oudkerk, snap je? 😉 Ook gaan we wat afwijken van de etappes zoals die worden beschreven. Deze etappe (etappe 03) in 1x willen we niet, we houden nog een kleine 3 kilometer over. Deze paar kilometer zullen we de volgende keer lopen samen met een deel van etappe 04).

Noardlike Waldenpad Etappe 03 , van Oudkerk naar Broeksterwoude

Op vakantie in eigen land

In de auto onderweg naar Oudkerk voelt het een beetje alsof we in het buitenland zijn. Smalle bochtige landweggetjes, zoals je bijvoorbeeld in Frankrijk veel tegenkomt. Het begin van de route is al meteen prachtig. Het zonnetje schijnt en we spotten 2 reeën. We lopen weer een stukje door Griekenland en Turkije. Hier liepen we de vorige keer ook al doorheen.

Noardlike Waldenpad Etappe 03, deel 1, foto 2, van Oudkerk naar Broeksterwoude

Via landelijke wegen lopen we naar Roodkerk alias Readtsjerk vernoemd naar Reade. Weet je het nog het verhaal van Tryntje en haar 7 zonen? We genieten van het zonnetje en val al het groen dat al te zien is. Evenals een weiland vol gele paardenbloemen. Zo ineens staan we voor de kerk van Roodkerk. Het is wat onverwacht omdat we niet het gevoel hadden in een dorp te wandelen. In 2019 telde Roodkerk 185 inwoners, dat verklaart veel. Het is ook daadwerkelijk een rood kerkje. Het is gebouwd in de 12 eeuw. Een kleine kerk net als de andere kerken die we gezien hebben, maar inderdaad afwijkend door de rode bakstenen, allemaal ook netjes dezelfde.

Noardlike Waldenpad Etappe 03, deel 1, foto 3

Roodkerk

Roodkerk blijkt ook een haven gehad te hebben. Daar is nu helemaal niets meer van te zien. In de jaren 50 is de vaart hier gedempt, het is nu de Ottemaweg. Na Roodkerk lopen we het natuurgebied in waar we al eens eerder liepen. Het is er prachtig! Vogels, schapen, lammetjes, water… Met de app Birdnet registreren we nog een rietzanger! Nu weten we toevallig dat daar een fijn plekje is waar we even kunnen zitten en wat drinken, het is één van de 12 stekjes waarover ik al eerder schreef. Een klein stukje overlap in de route. Deze keer worden we getrakteerd op een kikkerconcert!

Het Houtwiel

Het laatste stukje van de route is ook bekend terrein. Hier hebben we al vaker gefietst, gewandeld en ook wel eens hard gelopen. Het is het natuurgebied het Houtwiel. Door het Houtwiel loopt ook een laarzenpad met onderweg een uitzichttoren. Deze laten we nu links liggen (al ligt het eigenlijk rechts van onze route). We genieten nog even van het zonnetje op een bankje.

We komen uit bij het eind (of begin) van de Goddeloase Singel. Wij blijven het grappige naam vinden 🙂 Er gaan verschillende verhalen de ronde over de oorsprong van deze naam. Lees en huiver!

Noardlike Waldenpad, Etappe 03, deel 1, foto 6
Van Oudkerk naar Broeksterwoude

Voor de liefhebber hier de route in knooppunten:
44-32-73-37-55 (hier wijken we af van de knooppunten routes, we komen uit bij knooppunt 83)
83-32-47-82-46-84, nu richting 65, hier maakt de route een omweggetje.

Oudkerk en Broeksterwoude zijn bereikbaar met het openbaar vervoer (bus). Aan het begin van onze route kun je met een kleine omweg bij Stania State terecht voor een kopje koffie of iets anders lekkers.

Wil je meer lezen? Lees dan hier het vorige deel van het Noardlike Wâldenpad.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *