Van Rottevalle naar Eastermar

Oei, in augustus liepen we voor het laatst een stukje van het Noardlike Fryske Wâldenpad. Hoog tijd om weer eens op pad te gaan, al zal ik mijn doel, het dit jaar uitlopen van dit streekpad, niet gaan halen. Het is een grijze, koude en door de stuifsneeuw zelfs een licht winterse dag. Gelukkig hebben we ons goed ingepakt en hebben we de wind meestal van (schuin) achter. Een mooie tocht! Zeker wanneer je, net als wij, van zandpaden houdt. Een tocht van 12 km van Rottelvalle naar Eastemar.

Rottevalle

We parkeren onze auto wederom bij het haventje van Rottevalle en laten dat eigenlijk direct achter ons liggen. Al snel zijn we onderweg richting de Leijen. Daar zit ook een restaurantje aan het water: Paviljoen de Leyen. Wij lopen door, maar het is vast een leuke plek voor een kopje koffie, hapje of drankje.

It Wytfean

Al snel lopen we op het eerste zandpad richting It Wytfean. Ook op een grijze winterse ochtend prachtig! We staan nog even oog in oog met een prachtige ree en even later op de klinkerweg steken er ook weer 3 reeën over. Na het klinkerpad weer een zandpad dat overgaat in een graspad, vlak langs een brede sloot. Wij verbazen ons over hoe mooi en rustig het hier weer is. Nadat we onderweg al twee boterhammen opgegeten hadden (ons ontbijt!) vinden we nu eindelijk een (natuurlijk) tafeltje om onze thee op te serveren. Iets warms gaat er zeker in!

’t Heechsân

In ’t Heechsân een prachtig oud kerkje wat geen kerkje meer blijkt te zijn. Het is de Groene toren! Dat geldt ook in de winter. Het is een Rijksmonument, gebouwd in de Middeleeuwen, dat oorspronkelijk wel aan een kerk vastzat. Het blijkt ook nog de oude kern van het dorp Eastermar te zijn, waarvan de kern nu een stukje verderop ligt. Een prachtig plaatje overigens! Even verderop zien we de “nieuwe” kerk van ’t Heechsân liggen, onze wandelroute loopt er echter niet langs.

Eastermar

Via weer een ander zandpad lopen we naar Eastermar (Oostermeer). Een klein leuk dorpje met een haventje. Het ligt tussen de Leijen en het Bergumermeer. Ook lag de ijsbaan al klaar voor de winter, mooi met uitzicht op de haven. Vast gezellig wanneer er echt op geschaatst kan worden. Langs het grachtje met de schuin staande wilgen staan prachtige oude kleine en ook grotere huisjes. Wij vermoeden dat hier in de zomer meer leven is dan nu op deze grijze koude ochtend.

We pakken de auto die we hier hebben achter gelaten en rijden terug naar Rottevalle om auto twee weer op te halen.

Ter afsluiting

Onderweg komen we genoeg bankjes tegen, ook op leuke plekken 😊. Of ze lekker zitten weten we niet, vanwege de kou zijn we gewoon doorgelopen. In Rottevalle, bij de Leijen en ook in Eastermar kun je een goede pitstop maken. Om naar het begin- en eindpunt te komen ben je aangewezen op je eigen vervoer of op het openbaar vervoer, de bus.

Onze wandelroute in knooppunten: 41-39-64-43-65-76-52-43

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *