Vegan of niet?

Vegan eten, je kunt er niet meer omheen. Overal duiken de vegan restaurantjes op en staan er naast vegetarische gerechten ook steeds meer vegan gerechten op de kaart. Vegetarisch eet ik al heel lang, maar hoe denk ik eigenlijk over vegan of anders: ga ik vegan of niet?

Vegetarisch eten!

Vegetarisch eet ik al vanaf mijn twaalfde denk ik. Zie ook deze blog. Dat was destijds nog best een gedoe. Het uitgebreide assortiment aan vegaburgers en andere vleesvervangers was er niet en ook in restaurants stond er niet altijd wat vegetarisch op de kaart. Dan moest je het soms maar doen met een omelet. Van vegan had ik op dat moment al helemaal niet gehoord. Gelukkig is het voor de vegetariërs een stuk beter nu!

Met vegan is het op een vergelijkbare manier gegaan. Eerst hoorde je er nauwelijks wat van en stond het ook nergens op de kaart. En moet je nu eens kijken! Zelfs in de gewone supermarkt zijn er voldoende vegan opties, al zal dat voor sommigen misschien nog steeds te weinig zijn.

Vegan eten?

Eigenlijk heb ik nooit overwogen om vegan te eten. Het leek me maar lastig en ingewikkeld. Daarnaast houd ik van eten en wil ik er ook van genieten. Daar wil ik best wat moeite voor doen, maar ik wil niet naar 2 supermarkten en nog een natuurvoedingswinkel voor mijn boodschappen. Een natuurvoedingswinkel hebben we ook niet in het dorp waar ik woon, dus dat maakt het voor mij al een no-go. En, last but not least… ik houd toch wel erg van allerlei soorten kaas en gebruik ook best eens een eitje, in een lekkere cake bijvoorbeeld! Toch ben ik er wel meer over gaan nadenken. Gelukkig kom ik er achter dat ik eigenlijk best al wel veel vegan eet. Mijn maaltijd is soms al vegan! Helemaal niet moeilijk dus!

Vegan pindakaastaart

Vegan taartjes

Mijn tweede ontdekking zijn de vegan taartjes! Oei, oei, wat zijn die lekker! En meestal nog gezond ook! Sowieso hield ik al erg van bakken en dus vind ik het ook leuk om hiermee te experimenteren. Dit heb je misschien al wel gezien op Instagram 😊 Ik ben zelfs met agar-agar aan het experimenteren, als vervanger van gelatine, maar tot nu toe ben ik daar nog niet tevreden over. Omdat mijn appelbomen dit jaar zoveel appels gaven heb ik zelfs een eigen recept voor een gezonde vegan appeltaart bedacht. Hieronder deel ik graag het recept met je!

Vegan healty appeltaartje!

Vegan apple pie

Ingredienten:

Voor de bodem:
250 gram dadels zonder pit
125 gram ongebrande amandelen
15 ml kokosolie (gesmolten)

Voor de vulling:
250 gram ongebrande cashewnoten 1 nacht geweekt in water
250 gram dadels zonder pit
100 ml kokosolie (gesmolten)
30 ml water
3 appels geraspt
(vers) citroensap of ahornsiroop

Voor de topping:
3 appels
kaneel
ahornsiroop naar smaak.

Overige benodigdheden:
Spring- of taartvorm, doorsnede 24 cm, ingevet met kokosolie
Keukenmachine

Bereiding:

Doe alle ingredienten voor de bodem in de keukenmachine en maal het tot een kruimelig deeg. Verdeel dit over de bodem van de taartvorm en druk stevig aan. Zet de taartbodem nu minstens 2 uur in de vriezer.

Doe alle ingredienten voor de vulling in de keukenmachine en maak hiervan een mooie gladde substantie. Voor een wat meer frisse appeltaart voeg je wat citroensap toe, voor een wat zoetere variant wat ahornsiroop. Verdeel de vulling over de koude taartbodem en zet het geheel nog 3 uur terug in de vriezer.

Maak voor de topping een appelmoes door de appels te verwarmen met een klein beetje water, de kaneel en wat ahornsiroop naar smaak. Laat de appelmoes afkoelen en verdeel dit over de vulling.

vegan appel taart

To vegan or not to vegan?

Eerlijk, ik ben nog niet van plan om over te stappen van vegetarisch naar 100% vegan. Bewuster ben ik zeker en ik kies dus soms ook bewust voor vegan. Net als dat ik over het algemeen gezond eet, maar soms ook een ongezond stukje chocola of frietje eet. 😊

Wat ik ook al een paar keer voorbij heb zien komen is de veganchallenge. Ik twijfel of ik die uitdaging aan ga… Misschien als we het samen doen of je mij uitdaagt???

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *