Vellichor

Vellichor

the nostalgia and temporality of used bookstores; the feeling evoked by the scent of old books or paper.

Boeken kun je nooit genoeg hebben, ik in ieder geval niet… Intens gelukkig word ik van een stapeltje nog ongelezen, uitnodigende, zorgvuldig uitgekozen boeken, die nog door mij gelezen mogen worden. Soms koop of krijg ik mijn boeken nieuw, maar ik word ook erg blij van een mooie tweedehandsvondst in de kringloop, een minibieb of boekenwinkel.

Afgelopen zaterdag was er uitverkoop bij de tweede handsboekenafdeling van Van der Velde in Leeuwarden. De tweedehandsboeken afdeling is er groot, er is een hele verdieping zelfs.

Het verleden

De geur wanneer je een tweedehandsboekenwinkel of -afdeling binnenloopt, een beetje muffig, een vleugje vergeeld papier, vochtig en toch droog.

De eindeloze boekenkasten vol boeken, tweedehandsboeken. Sommige oud en sommige nog wat jonger. Hippe, hedendaagse kaften of nog van die oude leren waar ik op slag verliefd op word. Zo’n boek dat je wilt aanraken en voelen.

De geschiedenis in al die boeken… sommige al zo lang geleden geschreven door schrijvers die al lang geleden stierven en hiermee hun erfenis achterlieten. Vol hoop afwachtend of er nog iemand is die hem of haar wil lezen. Eigenlijk best mooi dat een boek zijn of haar schrijver overleeft. Dat wij nu nog een boek kunnen lezen geschreven in een ver verleden, een andere tijd…

De handen die deze boeken in handen hadden, ze doorbladerden, bladzijde voor bladzijde. Hoevele zouden het er geweest zijn? Al die mensen die deze boeken in hun bezit hadden, ze gelezen hebben, er blij van werden of verdrietig. Alle reizen die deze boeken gemaakt hebben. Misschien wel naar de andere kant van de wereld en weer terug. Of juist hun hele leven op één plek gebleven op die ene boekenplank in dat ene huis…

Noorse legendes, volksverhalen en mythes.

En het nu…

De nieuwheid soms ook. Er lagen boeken die ook beneden lagen in het deel waar de nieuwe boeken verkocht werden, twee keer zo duur. Dat is het vaak met een boek. Wanneer je je nieuwe boek gelezen hebt is het al tweedehands. En wanneer je het niet nog een keer wilt lezen is een tweedehandsboekenwinkel, de kringloopwinkel, Vinted of een goede vriendin een mooie nieuwe bestemming.

Een snoepwinkel voor een boekenwurm als ik. Maar ook overweldigend, want waar staan ze, die boeken die door mij gelezen willen worden? Het is lastig waar boeken rug aan rug uitgestald staan op ontelbare planken zonder iets prijs te geven over de inhoud. Doe mij alsjeblieft ook hier een daar een voorkant om mijn ogen te strelen en uit te nodigen soms een boek op te pakken, er door heen te bladeren, het te voelen, het te ruiken…

Uiteindelijk kocht ik niets. Het was te veel, ik kon niet kiezen! En ik heb al te veel. Te veel nog niet gelezen boeken. Uiteindelijk kocht ik niets is overigens niet helemaal waar. Ik kocht inderdaad geen tweedehandsboek. Wel kocht ik een nieuw boek, een boek dat ik al vaker voorbij heb zien komen. Een boek met Noorse volksverhalen, mythen en legendes. Een boek met een mooie kaft en perfect om in de winter mee weg te kruipen…

Vellichor… herken jij het?

Naar aanleiding van een schrijfoefening in de Winter Writing Sanctuary van Beth Kempton, het woord Vellichor is geïnspireerd door het boek Other Wordly door Yee-Lum Mak.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Martina meesters schreef:

  Lieve Hilda,
  ja logies dat je niet kan kiezen in een grote boekhandel, ook al heb je nog veel ongelezen boeken. I
  k heb er hier 1 die heel erg mooi is: Zussen van Danielle Steel, een favoriete schrijfster voor mij. Wil jij het lezen?
  Ik heb ook nog een stapel ongelezen boeken, dus koop ik er ook geen.
  Veel leesplezier dit jaar! Liefs van mij. Martina XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *