Vergroot jouw gevoel van overvloed

Stel jezelf voor als kind in een snoepwinkel, de zoete geur, al die kleurtjes, al dat heerlijke snoep! Dat gevoel! Dat je mond openvalt, je adem bijna stokt van verrukking, dat gevoel! Kun je je er iets bij voorstellen? Dat gevoel van overvloed, waar jij zo blij van wordt, zou je daar niet meer van willen? Gebaseerd op de 10 thema’s die Ingrid Fetell Lee deelt in haar boek Joyful vertel ik je in deze blog hoe jij meer overvloed in je leven kunt creëren. Om te begrijpen waarom jij zo blij kunt worden van overvloed geef ik eerst wat meer achtergrond over dit fijne gevoel. Daarna deel ik tips om jouw gevoel van overvloed te vergroten. En dan gaat het niet om grootse dingen en verre reizen, maar juist om hoe je dat dicht bij huis kunt doen met kleine, simpele dingen, het liefst met dingen die je al hebt.

Flow magazines

Geboren uit schaarste

In vroeger tijd leefde de mens in schaarste, overvloed was er over het algemeen niet, overleven was een strijd. Gelukkig kwam men toen ook wel eens een “snoepwinkel” tegen in de vorm van een boom vol appels of struiken vol bessen. En wat deed je dan? Juist, verzamelen! Je wist maar nooit wanneer je dit heerlijks weer tegen zou komen. We waren dan weer even van voedsel voorzien, het gaf een gevoel van veiligheid en rijkdom in schaarse tijden. Eigenlijk doen we dit nog steeds, maar we noemen dit nu “even lekker shoppen” 🙂

Dit verklaart ook waarom de vroegere mens zich het liefst bevond in gevarieerde landschappen met een afwisseling van grasland en bos. Hier was de kans op het tegenkomen van een snoepwinkel het grootst! En ook nu, in deze tijd, blijkt dat mensen zich in een gevarieerde omgeving het gelukkigst voelen (want eten in overvloed).

De schaarste voorbij…

Dit gevoel van overvloed is dus eigenlijk nog maar heel recent. En in deze tijd gaat het veel minder om het verzamelen van eten, al kan ik van een goed gevuld groentetuintje, volle bessenstruiken en bomen vol appels en peren nog steeds erg blij worden!  Het gaat nu meer om een “gevoel” van overvloed. Het zien van veel verschillende kleuren en patronen en het voelen van verschillende texturen. Daarom worden veel mensen ook zo blij van (rommel) markten en kringloopwinkels. En het mooie is, om het gevoel van overvloed te voelen, heb je niet per se veel spullen nodig!

Kleurpotloden

Nog meer overvloed

Hier nog wat meer voorbeelden uit het boek Joyful om nog wat meer gevoel te krijgen voor het gevoel van overvloed. Geïnspireerd door Marie Kondo (does it spark your joy?) proberen heel veel mensen juist van hun overvloed aan spullen af te komen (ben jij al aan het declutteren?). Toch gaat het hier niet over minimalisme. Na het opruimen houd je nog genoeg (mooie!) spullen over. Ingrid vergelijkt het met het wieden van je tuin. Wanneer je je tuin van onkruid hebt ontdaan komen al die mooie bloemen en planten veel mooier tot hun recht.

In het boek wordt ook nog benoemd dat een overvloed aan prikkels (texturen, kleur, patronen) essentieel is voor een gezonde mentale ontwikkeling. Als je kinderen hebt ken je vast wel die boekjes met felle, heldere kleurtjes vol met knisperende stofjes, hele zachte stofjes, ruwe stofjes, spiegeltjes, etc. Ingrid noemt in haar boek ook het Nederlandse Snoezelen (Snuffelen + Doezelen) wat gebruikt wordt bij de behandeling van ontwikkelingsstoornissen, hersenbeschadigingen en dementie.

Als laatste legt ze ook nog uit waarom we zo blij worden van confetti, polka dots en strepen. Gewoon, omdat de herhaling van kleine dingen veel meer Joy geeft dan elk afzonderlijk exemplaar. Denk aan glitters, kerstlichtjes, je verzameling kleurpotloden, een bakje vol M&M’s, Skittles of Jelly beans.

Krijtjes

Tips!

Hieronder een aantal tips om meer Joy in je leven te brengen met Overvloed:

  • Omring je met handwerk, bedrukte stoffen en kunst;
  • Kies voor polka dots, strepen of patronen, in je kleding en/of je woonaccessoires (kussens!). Verf strepen op je muur, mix and match!
  • Bezoek wat vaker een (rommel)markt, kringloopwinkel, snoepwinkel, kruidenwinkel;
  • Omring je met verschillende planten en bloemen, kies ook eens voor bessen of ander fruit in je tuin;
  • Ga wandelen in een afwisselende omgeving;
  • Zorg voor een afwisseling van harde en zachte texturen (kussens! 😊;
  • Verwen jezelf met een bakje M&M’s of Skittles :-);
  • Strooi met confetti en regenbogen, hang je eigen slingers op!
  • Heb je een mooie (kleurrijke) verzameling van kleine dingen, haal ze uit de kast en laat maar zien! Denk aan knikkers, stenen, schelpen, potloden ….
Confetti

Geïnspireerd door Lou Niestadt en haar Joyride to Freedom probeer ik steeds meer te voelen en te doen waar mijn Joy (vreugde) ligt. Tijdens mijn eigen Joyride to Freedom is het natuurlijk niet zo raar (Law of Attraction in action) dat ik op het boek Joyful stuit, geschreven door Ingrid Fetell Lee. Aan de hand van 10 thema’s beschrijft ze hoe je meer Joy aan je leven kunt toevoegen. Het inspireerde mij tot een serie van 10 blogs. Deze blog beschrijft het tweede thema: Overvloed. De vorige met als thema Energie vind je hier.

Als jij, net als ik, meer Joy in je leven wilt check dan absoluut de website www.aestheticsofjoy.com van Ingrid Fetell Lee. Bekijk haar TED talk of sluit aan bij haar erg leuke Facebook groep!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *