Verwachtingen… zorg maar dat je erin past!

Verwachtingen, ze klinken zo hoopvol, maar oh wat vind ik ze vervelend. Vooral de verwachtingen van anderen waar ik aan moet voldoen. En dan met name de onuitgesproken verwachtingen. Dat je wordt afgerekend op verwachtingen van anderen waarvan jij niet eens wist dat je geacht werd eraan te voldoen. Verwachtingen, zorg maar dat je erin past! Of toch liever niet?

Ongetemd leven

Verwachtingen, zorg maar dat je erin past? Ik dacht het niet! En zo denkt Glennon Doyle er ook over. In haar boek Ongetemd leven legt ze uit hoe wij (vrouwen) ons hele leven bezig lijken te zijn met voldoen aan verwachtingen en waarom je dat niet zou willen en hoeven. Wat mij betreft een aanrader! Hieronder lees je 10 grotere of kleinere teksten rechtsstreeks uit haar boek. Teksten die ik krachtig, ontroerend, inspirerend of simpel gewoon mooi vond en die je doen nadenken over aan welke verwachtingen je geacht wordt te voldoen. En waar je misschien wel helemaal niet (meer) aan wilt voldoen.

Over kooien

Wat je verteld wordt (je kooien):

  • Deze gevoelens mag je uiten;
  • Dit vrouwbeeld moet je imiteren;
  • Dit lichaam moet je willen;
  • Dit zijn de dingen waarin je zult geloven;
  • Dit zijn de mensen waarvoor je bang moet zijn;
  • Dit is het soort leven dat je zult willen;

Ongetemd leven van Glennon Doyle

Over voelen

Als kind voelde ik wat nodig was, volgde ik mijn intuïtie en liet ik mijn fantasie bepalen wat ik zou gaan doen. Ik was wild tot het moment dat ik door schaamte werd getemd. Tot het moment dat ik mijn gevoelens begon weg te stoppen en te verdoven. Tot het moment dat ik de adviezen van anderen ging opvolgen in plaats van me door mijn eigen gevoelens te laten leiden. Tot het moment dat ik ervan overtuigd was dat mijn fantasieën en verlangens egoïstisch en belachelijk waren. Tot het moment dat ik me liet kooien door andermans verwachtingen, culturele voorschriften en institutionele bondgenootschappen.

Voel alles. Gevoelens zijn er om gevoeld te worden. Alle gevoelens, ook de nare. Wat geheim is dat je het goed doet, en dat het goed doen soms pijn doet.

Als je wilt weten wie je was geworden als de wereld je niet had verteld wie je moest zijn… Als je wilt weten welke kant je zou zijn opgegaan als je niet een bepaalde richting in was geduwd… Als je vrijheid wilt proeven in plaats van dwang… moet je leren hoe je met je diepste wezen kunt communiceren.


Over je eigen regels bepalen

Ik begon te leven als een vrouw die de opgelegde regels negeerde en haar eigen regels schreef.

Het probleem is niet dat ik niet goed genoeg ben als mens; het probleem is dat ik niet goed genoeg ben om bij anderen als ideaalbeeld door het hoofd te spoken.

Of je wel of niet dapper bent wordt niet bepaald door de mensen om je heen.

Je mag zijn wat je wilt. Je mag ruimte claimen voor je gevoelens, je ideeen, je lichaam. Je hoeft niet kleiner te worden. Je hoeft nooit iets van jezelf verborgen te houden.

Over de waarheid, jouw waarheid

Ik ben alleen verantwoordelijkheid voor het vertellen van de waarheid, niet voor wat een ander daarvan vindt.

Hoe het hoort is niet hetzelfde als hoe het zou moeten zijn, en als je doet zoals het hoort, ben je gekooid. Wat er . daadwerkelijk is, dat is wild.


Ik ben natuurlijk heel benieuwd of jij, na het lezen van bovenstaande, je ook bewuster bent geworden van de verwachtingen waaraan jij wilt voldoen. En hoe kijk je aan tegen verwachtingen die jij zelf van anderen hebt?

Zou je dit boek ook zelf willen lezen? Of heb je het misschien al gelezen? Haal het boek ook vooral bij je lokale boekhandel! Laat je me weten wat je ervan vond?

Hier kun je vinden welke boeken ik aan het lezen was in December. Binnenkort zal ik een update plaatsen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *