Wassen zonder microplastics
Bijna 3 geleden deed ik een maand lang een zero waste challenge om te kijken of ik mijn afvalproductie naar beneden kon krijgen. Deze challenge heeft mij een stuk bewuster gemaakt en sindsdien ben ik ook steeds bezig geweest om mijn afvalproductie nog verder naar beneden te krijgen. Eén van de onderdelen was “Wassen”…. In 3 jaar tijd kan er wel degelijk wat veranderen. We gaan even terug in de tijd, waarna ik je 3 alternatieven geef voor het wassen zonder microplastics.
Even terugkijken…
3 jaar geleden waste ik mijn was met waspoeder uit een kartonnen doos en gebruikte ik wasverzachter uit een fles. Mijn was droogde ik in huis of buiten. En zo is het eigenlijk nog steeds! Wel heb ik ondertussen zonnepanelen op mijn dak en probeer ik mijn wasjes zoveel mogelijk overdag te doen wanneer ik mijn eigen opgewekte energie direct kan gebruiken. Ook deelde ik twee alternatieven: wasbollen en wasnoten. Deze heb ik destijds niet geprobeerd…
Nieuwe ontwikkelingen
Behalve mijn zonnepanelen waren er meer nieuwe ontwikkelingen… Naast de waspoeder en het vloeibare wasmiddel verschenen de waspods. Ik gebruik ze soms, maar vind ze best prijzig, zeker in vergelijking met waspoeder. En ze zitten in een plastic doosje. Al heb ik daar ook al een alternatief (karton) voor gezien.
Daarnaast werd duidelijk dat er in wasmiddelen veel microplastics zitten. Dat zal 3 jaar geleden ook al zo geweest zijn, maar ze waren in ieder geval nog niet heel bekend bij mij, ik heb er niet over gerept in ieder geval.
Microplastics
Microplastics zijn kleine stukjes plastic die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Er zijn zelfs Nano plastics die ook niet onder een microscoop te zien zijn. Deze mini stukjes plastic belanden echter wel in het milieu en veroorzaken daar allerlei ellende voor mens en dier. Microplastics kunnen voorkomen in kleding, cosmetica en dus ook in wasmiddelen.
Als je wilt weten of jouw wasmiddel (of cosmetica) microplastics bevat kun je de app “Beat the Microbead” gebruiken. Meer info vind je hier.
Microplastics in wasmiddelen
In deze blog beperk ik me even tot de microplastics in wasmiddelen. Deze worden toegevoegd om o.a. om een grauwe waas te voorkomen of om de sterkte van je wasmiddel te vergroten. En hoe kun je nu checken of ze in jouw wasmiddel zitten? De verpakking checken! Wees alert op Styrene/Acrylates Copolymer, Polyethyleentereftalaat (PET) en Trimethylsiloxysilicaat (siliconenhars) of check je wasmiddel met bovengenoemde app. Deze microplastics kunnen voorkomen in waspoeder en waspods.
Alternatieven
Ik ben natuurlijk geen consumentenbond en heb geen oneindige wasjes met allerlei kleuren en vlekken gedaan om de alternatieven uitgebreid te testen. Voor mij is het belangrijk dat microplastic vrije wasmiddelen goed verkrijgbaar, eenvoudig in gebruik en betaalbaar zijn. De volgende 3 microplastic vrije wasmiddelen heb ik “getest”.
Waspoeder zonder microplastics
Waspoeder is wat ik al gebruikte dus voor mij een eenvoudig in te zetten alternatief. Kies bijvoorbeeld voor het waspoeder van Senz. Het is iets duurder dan het huismerk van de Jumbo, maar zeker betaalbaar. En wanneer je al gewend bent aan het gebruik van waspoeder een hele makkelijke overstap en prima alternatief!
Vast wasmiddel
Hiervoor koos ik voor het vaste wasmiddel van Echoppe. Het zijn net kleine blokjes vaste zeep. Zo ruiken ze ook. Je hebt er wel een wasnetje voor nodig. Je stopt één blokje in een netje en het netje doe je bij je was in de trommel net zoals met een waspod. Een kind kan de was doen!
Wasstrips
Wassstrips lijken op een stukje papier. Deze stop je net als het vaste wasmiddel of een pod bij je was in je trommel. Ik koos voor de wasstrips van Brauzz. Dit vind ik persoonlijk een heel mooi product! Het neemt heel weinig ruimte in en dat scheelt in opslag en vervoer. Super makkelijk om mee te nemen op vakantie. En als je een klein wasje of handwasje hebt knip je de strip gewoon door het helft.
Wat kost dat nu?
Voor mij is het belangrijk dat een zero waste product goed verkrijgbaar en ook betaalbaar is. Bovengenoemde wasmiddelen zijn in ieder geval goed online verkrijgbaar. Wat de kosten betreft kunnen ze zeker goed concureren met een A-merk waspoeder of met waspods. Kosten (Mei 2023, zonder rekening te houden met aanbiedingen):
- Huismerk Jumbo waspoeder: rond de 15 cent per wasbeurt
- Ariel waspoeder: rond de 60 cent per wasbeurt
- Jumbo waspods: rond de 22 cent per wasbeurt
- Ariel pods: rond de 56 cent per wasbeurt
- Waspoeder (Senz): rond de 32 cent per wasbeurt
- Vast wasmiddel Echoppe: rond de 33 cent per wasbeurt
- Wasstrips Brauzz: rond de 47 cent per wasbeurt
Conclusie
Voor mij zijn het waspoeder, het vaste wasmiddel en de papierstrips alle drie een prima alternatief voor het waspoeder met microplastics dat ik nu gebruik. Zowel qua prijs als gebruiksgemak.
Bij alle drie alternatieven gebruik ik nog wel wasverzachter omdat ik het fijn vind dat mijn schone was lekker (en herkenbaar 😄) ruikt. Daarin heeft iedereen zijn eigen voorkeur. In mijn wasverzachter zitten geen microplastics. Voor wasverzachter zijn wel alternatieven zoals bijvoorbeeld een wasparfum, maar dat is misschien iets voor een volgende keer 😉.
Handige websites
Hieronder nog twee handige websites waar je o.a. wasmiddelen zonder microplastics kunt kopen.
En nu ben ik benieuwd. Was jij nog met microplastics? En ga je na het lezen van deze blog over op een microplastic vrije variant? Heb je misschien nog een alternatief waar jij erg tevreden over bent?
Ik maak het nog steeds zelf. Beetje handzeep, wat soda en water. Kost niets en allemaal natuurlijke producten.
Ah, ja, misschien ook eens proberen. Goede tip, dank voor het delen Hans!