Winter Haiku

Ik houd van de winter! Het mag grijs zijn, maar ook koud en zonnig. De stilte, de rust, de verstilde kleuren, de vele nuances bruin en blauw. Wakker worden in een met rijp versierde wereld, wauw! Dat deed ik een paar keer in december en dus hup naar buiten met mijn telefoon om fotoos te nemen. Bij de mooiste schreef ik een winter haiku.

Bevroren hortensia

Op mijn vrije vrijdag deed ik de gordijnen open en mijn mond viel open van verbazing, de wereld was gehuld in rijp en het zonnetje scheen. Ik wist niet hoe snel ik mijn jas, laarzen en telefoon moest pakken om deze pracht vast te leggen en van al deze mooiheid (ja, dat is een echt woord!) te genieten. Ik schoot o.a. deze foto van de vergane hortensia’s in mijn tuin. Zijn ze niet prachtig?

Bevroren hortensia met haiku


Bevroren schermbloem

Tijdens een gewone werkdag zag ik op Instagram de fotoos van Lydia (@ontdekjeplekje_nl op Instagram) voorbijkomen. Een bekende van mij en ze woont bij mij in het dorp. Ze had bij zonsopkomst de prachtigste fotoos gemaakt in de Soestpolder, hier vlak bij. Mijn plan was een tussen de middag wandeling, maar het werd een kleine fietstocht naar de Soestpolder!

Bevroren schermbloem met haiku


Bevroren riet

Er was misschien al wat rijp verdwenen, maar het was nog steeds prachtig! Die details op het blad en de stengels van het riet dat aan het vergaan is…. 😍

Bevroren blad met haiku

En nog meer bevroren riet

Ik heb ook nog even genoten van het prachtige weidse uitzicht op de uitkijktoren en geluisterd naar het kraken van het ijs. Een paar dagen later konden we daar schaatsen! Genoten van het alleen zijn daar.

Bevroren riet met haiku

Meer…

Vorige jaren schreef ik ook een aantal winter haiku. Je vindt hier en hier.

Mijn Soulflowers zijn ook terug te vinden op Pinterest.

Een Haiku is een dichtvorm afkomstig uit Japan en bestaat uit 3 regels. De eerste regel bevat 5 lettergrepen, de tweede 7 en de derde regel weer 5. Een Haiku wordt van oorsprong vaak gekoppeld aan een ervaring in de natuur. In de moderne vorm is dat niet meer persé zo. Ik houd van het schrijven van een Haiku. Het vraagt niet veel tijd maar wel creativiteit. Het is spelen met woorden. En als je één keer aan het Haiku schrijven bent gegaan… dan is het bijna verslavend. Vaak loop ik ze al in je hoofd te maken terwijl ik nog onderweg bent 🙂

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Martina schreef:

  Lieve Hilda,
  Dank voor je prachtige winterse Haiku’s!
  Mooie natuur gevangen in het woord!
  Knap van je!
  Geniet fijn verder!
  Liefs van Martina XXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *