Noardlike Wâldenpad, Etappe 01, deel 1

Noardlike Wâldenpad, Etappe 01, deel 1. Dit lijkt het begin, maar dat is het niet. Check mijn vorige blog hier, waarin ik beschreef hoe we eerst deel 2 van Etappe 01 van het Noardlike Wâldnepad liepen. Etappe 01 begint in het centrum van Bergum en eindigt bij Quatrebras. Wij knipten deze etappe in 2 delen en maakten er 2 rondwandelingen van.

Noardlike Waldenpad Etappe 01, deel 1, foto 1

Sneeuwstorm…

Op de dag dat we deel 1 van deze etappe willen gaan wandelen wordt er een sneeuwstorm voorspeld. Vanuit mijn huis moeten we naar het beginpunt lopen. We besluiten het toch te proberen en als het echt niet gaat eerder af te slaan en het op ander moment weer te proberen. Het sneeuwt en waait inderdaad flink, maar het gaat en dus lopen we door naar De Pleats, in het centrum van Bergum, waar de route start. De Pleats is een enorme boerderij gebouwd in de 18de eeuw. Nu kun je er prima een feestje vieren, maar ook goed eten of een lekker bakje koffie of thee drinken.  

Bekend terrein

Etappe 01 is voor ons bekend terrein. Bergum is een middelgroot dorp en goed te bereiken met het openbaar vervoer. Vlakbij het startpunt is ook een grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren. Het heeft een klein maar gemoedelijk centrum. Naast De Pleats zijn er nog een paar mogelijkheden om iets te drinken of te eten. Dat het bekend terrein is maakt het nog best lastig om de mooie, bijzondere dingen te benoemen, voor ons zijn ze al zo “gewoon”. Dit eerste deel van de etappe zoals wij die gelopen hebben is wel echt mooi en afwisselend. Het is niet voor niets dat het grootste deel van deze wandeling voor ons wel vaker deel uitmaakt van een wandeling of rondje hardlopen.

Noardlike Waldenpad Etappe 01, deel 1, foto 2

Historisch Bergum

We lopen het centrum uit langs Glinstrastate, een landgoed uit 1885 en daarna langs de Kruiskerk. Een prachtig en ook wel een kenmerkend beeld voor Bergum. De kerk en toren zijn in de 11de of 12de eeuw gebouwd. Het ligt ook een klein beetje op een verhoging in het landschap. Over de Nieuwstad, een mooie klinkerweg, lopen we het dorp uit waarna al snel de onverharde paden beginnen. Het valt nog niet mee om hier echt van te genieten. Met name tegen de harde wind in is het nog best afzien.

Noardlike Waldenpad Etappe 01, deel 1, foto 3

Het buitengebied

We lopen tussen weilanden door over de Tjoegensreed, door het Ritske bos, een waterwingebied en door het Toutenburgbos. Het zijn geen uitgestrekte bossen, maar meer plukjes bos. In het Ritske bos is zelfs nog een klein stukje heide dat in het najaar prachtig paar kleurt. Via de Klaas Piersreed lopen we terug naar het eindpunt van vandaag en daarna nog het laatste stukje terug naar huis. Het voelt als een heroïsche tocht zonder juichend publiek bij de eindstreep. Thuis drinken we er een kop warme chocomelk op en stappen we daarna in een welverdiend warm bad 🙂

Noardlike Waldenpad Etappe 01, deel 1, foto 4

Etappe 01 van het Noardlike Wâldenpad zit erop, op naar Etappe 02!

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Martina schreef:

    Mooi verhaal en goed gelopen hoor in die kou met een snijdende wind, super kanjers zijn jullie!

  2. Hilda schreef:

    Dank je wel Martina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *