Van Kollumerzwaag naar Jistrum

Tot nu toe gaat het goed met mijn goede voornemen om dit jaar het Noardlike Wâldenpad uit te lopen. Een week na ons vorige traject gaan we weer op pad. We lopen van Kollumerzwaag naar Jisterum en daarmee lopen we Etappe 05 uit en maken we een start met Etappe 06.

Pingo

De bebouwing van Kollumerzwaag laten we eigenlijk direct achter ons. Gelukkig kunnen we na een stukje doorgaande weg snel afslaan richting Boostma’s Poel. Een echte pingo! Pingo’s zijn kleine meertjes die onstaan zijn in (of eigenlijk na) de laatste ijstijd. De pingo is inderdaad prachtig, het is er heerlijk rustig ook. We vervolgen de route over gras, door blubber, steken een paar sloten over, passeren nog een openbaar toilet 😉 en komen dan uit bij Pilat en Pilat waar we de “grote” weg van Leeuarden naar Groningen oversteken (die hier Wedzebuorren heet).

Twijzeler Mieden en de 9 oude mannetjes

Daar komt het ons bekend voor! We hebben hier al eens een rondje hard gelopen! Via een route door een aantal weilanden komen we uit op een soort dijkje langs de Zandsloot. Links ligt natuurreservaat de Twijzeler Mieden. Ook in de winter mooi om te zien en te horen (ganzen!)

Langs “De njoggen âlde mantjes” lopen terug naar Twijzel om weer uit te komen bij de “grote” weg. Langs dit weggetje liepen de bewoners die langs de oude dijk en het kanaal liepen naar Twijzel en dat was destijds nog best een uitdaging in het donker! Langs dit pad stonden vroeger 9 wilgen, wat destijds een goede markering was, ze waren er bijna! De 9 wilgen van toen zijn er niet meer, wel zijn er nu 9 nieuwe neergezet. Ik heb ze wel gezien, maar kende het verhaal erachter niet, dus helaas staan ze niet op de foto ;-).

Opperkoaten

We lopen een stukje langs de “grote” weg en slaan af richting de Opperkoaten, mooie rustige klinkerweg, houtwallen op echte wallen, prachtig coulissenlandschap dus! Ondeweg komen we nog een bord met Poepekrûs tegen, de route loopt er (helaas) niet langs. Zo’n naam maakt toch nieuwsgierig… 🙂 Hier lees je meer en mocht je deze route zelf gaan lopen kun je natuurlijk alsnog even gaan kijken.

Jistrum

Al slingerend via mooie zandpaden lopen we naar Jistrum waar de Sint Petrus kerk het eindpunt is van vandaag. Een kerkje zoals we ook al in andere dorpen hebben gezien. Een romaanse kerk uit de 13 eeuw. Klein en eenvoudig.

Praktische zaken

Onderweg zijn we maar 3 bankjes tegengekomen. De eerste 2 met een prachtig uitzicht over Bootsma’s Poel en de Twijzeler Mieden, maar deze zaten nog erg aan het begin van onze route. De tweede stond achter een groot boerenbedrijf, waar een boer net druk was met zijn trekker en het naar kuilvoer rook. Ook deze zijn we maar voorbij gelopen. Wel echt een mooie route met veel onverharde paden!

Onze route in knooppunten: 69-32-53-64-77- 56-33-53-21-26-36-44, ongeveer 10,9k.

Voor het openbaar vervoer ben je hier voornamelijk op de bus aangewezen en die brengt je misschien ook niet altijd helemaal waar je wilt zijn.
Ook raad ik je aan zelf eten en drinken voor onderweg mee te nemen. Horeca zijn we eigenlijk niet tegengekomen onderweg. Al is dat er mogelijk wel in Twijzel en Jistrum.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Martina schreef:

    Wow, weer een stuk gelopen, mooi die verhaaltjes achter je foto’s en zo’n oud Romaans kerkje met kerkhof is altijd sfeervol!
    Dank voor het delen van die verslag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *