Zero Waste: bloemen en planten

Het zal je inmiddels wel duidelijk zijn dat ik van bloemen houd. Maar hoe Zero waste zijn bloemen en planten eigenlijk?

Snijbloemen

Ja, ik houd van bloemen! Heel regelmatig haal ik een paar bossen snijbloemen bij het Tuincentrum hier in de buurt, vul er meerdere vazen mee en geniet ervan. Maar ja, al dat plastic waarin de bloemen verpakt zitten! Gedurende deze maand heb ik één maal snijbloemen gekocht in een vlaag van hebberigheid, waarbij ik me na de aankoop pas realiseerde dat ik een Zero Waste Challenge aan het doen was. Wel biedt het een onderwerp om over te bloggen. Een aantal velletjes cellofaan als afval dus. Daar ben ik eens ingedoken.

zero waste bloemen

Cellofaan

Het hoofdbestanddeel van Cellofaan is cellulose. Het is dus plantaardig 100% biologische afbreekbaar (goh!), echter de productie is wel milieu belastend en dus zeker niet Zero Waste! Als je gaat zoeken op alternatieven voor Cellofaan als verpakking van snijbloemen is dat eigenlijk niet te vinden. Boeketten zou je niet persé in hoeven te pakken. Verkoop je echter in emmers bossen met gelijke bloemen dan zul je ze op de één of andere manier bij elkaar moeten houden. Natuurlijk is daarvoor het elastiekje aan de onderkant van de bos, maar dat werkt niet helemaal praktisch. En in een krant wikkelen is i.v.m. het water waar ze in moeten staan ook niet echt praktisch. Hmmmm…..

Planten

Ook wanneer je planten voor in je huis of buiten gaat kopen, ontkom je niet aan plastic. En dat is niet het enige. Deze planten worden op de veiling gekocht en aangeleverd in plastic trays. Soms zit daar statiegeld op, maar vaak ook niet. Afval wat jij misschien wel niet direct ziet, maar wat er wel degelijk is! Ook hier heb ik wel even gezocht. “Men” is zich zeker wel bewust van de problematiek, maar een oplossing nog niet zo eenvoudig. Een interessant artikel vind je hier.

Alternatieven

Heb ik alternatieven? Niet echt… Je kunt natuurlijk besluiten geen snijbloemen of planten (meer) te kopen. Voor snijbloemen is een pluktuin in de buurt misschien nog een optie. Planten zou je kunnen delen en/of stekken. Dit kan zowel voor binnen- als buitenplanten. Ook best leuk om te doen natuurlijk, ook met je kinderen. Even goed kijken wat er allemaal in de tuin en in huis van familie en vrienden staat 😊

Voor mijn blog van gisteren over Zero Waste kleding, klik je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Jessie schreef:

    Bloemen worden toch ook vaak verpakt in papier?

  2. Jessie schreef:

    Ik dacht echt dat cellofaan plastic was en gooide het dus ook altijd bij het plasticafval. Niet meer doen dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *