Zero Waste: buitenshuis
In mijn Zero Waste challenge heb ik vooral aandacht besteed aan hoe je zelf, binnen je eigen huishouden je (plastic) afval kunt verminderen. Maar dit kun je natuurlijk ook verder trekken. Hieronder wat suggesties om ook buitenshuis wat aan de afvalproblematiek te doen.
Doe mee aan een (Beach) Cleanup of opschoondag
Bij jou in de omgeving zijn vast wel dagen waarop je als vrijwilliger kunt helpen bij het opschonen van een strand of natuurgebied. Je kunt natuurlijk ook wat verder weg gaan en het combineren met een paar dagen vakantie of er een vrienden of vriendinnendagje van maken. Misschien ook leuk om met collega’s te doen als een vorm van teambuilding.
Ploggen
Overgewaaid uit Zweden en een samenvoeging van het Zweedse woord voor oprapen: Plocka up en joggen. Tijdens het joggen afval opruimen. Het is intensief want elke keer wanneer je een stuk afval opraapt maak je een squat. Afval opruimen en aan je conditie werken, wat wil je nog meer! Op social media te vinden met de hashtags #plogging of #plogga.
Light ploggen
Houd je niet van hardlopen of vind je het te zwaar, je kunt ook Light ploggen. Dat doe je door gewoon te wandelen en tijdens het wandelen hier en daar wat afval op te rapen en op te ruimen of mee te nemen. Ik probeer wanneer ik ga wandelen eigenlijk ook altijd een (oude) tas mee te nemen en wat afval op te rapen en op te ruimen.
Leuke apps
Met de App Litterati kun je vastleggen waar je afval hebt gevonden en verzameld en wat voor afval dit was. Met de app wordt zo heel veel data verzameld die gebruikt kan worden om met overheid en bedrijfsleven in gesprek te gaan.
Gisteren schreef ik een blog over Zero Waste bloemen en planten.