Zero Waste: de buurt BBQ

Niet alles kun je voorzien en voorbereiden. Hoe ga je nu zero waste om met onverwachte gebeurtenissen zoals in mijn geval de, overigens altijd gezellige, buurt BBQ?

De buurt BBQ

Bij een Zero Waste leven is vooruitkijken en planning heel belangrijk heb ik ervaren, met name bij het boodschappen doen en eten koken. Maar natuurlijk komen er gedurende zo’n maand onverwachte gebeurtenissen langs. In dit geval de Buurt BBQ. Deze had ik voor de start van onze challenge niet voorzien, gelukkig werd hij wel tijdig aangekondigd. Maar toch heb je dan de neiging in oude gewoontes te vervallen.

Even nadenken

Mijn jongste dochter en ik eten (zoveel mogelijk) vegetarisch. Dus eerst maar even naar de buuf appen dat ik wel ons eigen “vlees” regel. En in mijn achterhoofd noteer ik dan dat ik te zijner tijd wel even vegohappen moet kopen. Een paar dagen later komt er via een nieuwsbrief een recept voor courgetteburgers binnen. Courgettes zijn er momenteel genoeg waarna ik me ook ineens realiseer dat we met een zero waste challenge bezig zijn! Wat nou, vegohappen kopen en daarmee (plastic) afval produceren. Vegaburgers kan ik natuurlijk prima zelf maken net als vegetarische spiesjes met groentes (en halloumi kaas).

zero waste BBQ

Nog een stapje verder

Vervolgens ga je nog verder denken. Bij de BBQ is het ook de bedoeling dat iedereen zelf wat drinken meeneemt, nou dat moet lukken, ook Zero Waste. Vervolgens bedenk ik dat we ook gewoon ons eigen bordjes, bekers en (bamboe) bestek meenemen. En dus komen wij deze BBQ wel zo goed als Zero Waste door, missie geslaagd!

Lessons learned

Voor mij een leuke les die ik graag met je wilde delen. Schiet, bij een onverwachte gebeurtenis, dus niet direct in paniek of in je “oude” modus, maar neem even de tijd om het laten bezinken. Denk dan even heel hard: “Zero Waste!” en bedenk wat je zou kunnen doen om deze gebeurtenis wel zero waste door te komen. Denk in mogelijkheden! Wees ook flexibel, zowel in het bedenken van een Zero Waste oplossing als in het accepteren van een misschien niet zo Zero Waste gebeurtenis. Laten we het wel leuk houden!

zero waste bring your own

Weten hoe je ook buitenshuis je steentje bij kunt dragen, lees dan mijn blog van gisteren!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jessie schreef:

    Goed bedacht, Hilda!👍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *