Zero Waste: definitie van de 5 R’s

Vandaag een wat langere post waarin ik de Zero Waste definitie van de 5 R’s wil geven welke veel in Zero Waste land gebruikt worden. Maar daarvoor leg ik nog even kort uit wat Zero Waste leven is en wat Zero Waste leven voor ons betekent deze maand.

Definitie

Zero Waste leven, wat is dat nou eigenlijk? Heel in het kort is de definitie van een Zero Waste leven een leven waarin je zo weinig mogelijk afval produceert.

Zero Waste leven voor ons

Voor ons, deze maand, betekent het Zero Waste leven dat we inderdaad zo weinig mogelijk afval willen produceren, of nog wat preciezer dat we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk willen maken/houden. Onze focus ligt op ons afval thuis, maar ik wil zeker verder kijken dan dat. Dus ook rekening proberen te houden met het afval dat we produceren voordat een product bij ons thuis beland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alle “kosten” die gemaakt worden om een buitenlands product bij ons thuis te krijgen. Zeker niet onbelangrijk betekent een Zero Waste leven voor ons ook dat we gewoon een leuk leven willen hebben en houden!

Definitie van de 5R’s

Wat ook heel behulpzaam kan zijn bij het betekenis geven aan een Zero Waste leven is een beschrijving van de 5 R’s: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot. Ook in deze volgorde! Deze 5 R’s zijn beschreven door Zero Waste goeroe Bea Johnson in haar boek Zero Waste Home. Zelf zou ik daar graag nog een R aan toe willen voegen: Rethink!

zero waste definitie 5 R's

Rethink (heroverwegen)

Wanneer je minder afval wilt produceren zul je uiteindelijk minder spullen moeten gaan kopen, of in ieder geval bewuster moeten gaan kopen. Dus voor je iets koopt bedenk dan of je het écht nodig hebt! Dit gaat niet alleen om de dagelijkse boodschappen, denk aan voedselverspilling, maar ook over kleding, apparaten, etc. Is er een alternatief dat milieuvriendelijker is of waar je misschien langer mee kunt doen? Kun je het (laten) repareren? Kun je het misschien 2de hands kopen via Marktplaats of een kringloopwinkel? Of kun je het misschien een keertje lenen van iemand of misschien zelfs met iemand delen?

Refuse (weigeren)

Zero Waste leven begint met het voorkomen dat afval überhaupt je huishouden binnen komt. Wat er niet in komt, gaat er ook niet uit. Weigeren dus! Rietjes, plastic zakjes, onnodig verpakkingsmateriaal etc. Als je nog verder wilt gaan neem je ook je eigen bestek, beker en eventueel bordje mee wanneer je onderweg gaat.

Reduce (verminderen)

Minder kopen! Wanneer je minder koopt hoef je uiteindelijk ook minder weg te gooien. En als je wat koopt, koop het dan van goede kwaliteit. Misschien iets duurder, maar waarschijnlijk gaat het ook langer mee waardoor je uiteindelijk toch geld bespaard. Denk hier ook aan biologische producten!

Reuse (hergebruiken)

Het is natuurlijk de kunst om een product zo lang mogelijk (her) te gebruiken. Zolang je het nog gebruikt hoef je nog geen nieuwe te kopen. Gebruik kliekjes voor een soep of omelet in plaats van ze weg te gooien. Maak poetslappen van oude kleding, geef het weg of ruil het. Maak een tas van je oude spijkerbroek. Ik heb zelf wel eens hartjes gemaakt van een oude spijkerstof, ze opgevuld en weg gegeven als kadootje, erg leuk! Gebruik glazen potten als voorraadpot of voor zelfgemaakte jam. Op heel veel plekken, ook bij ons in het dorp, is een repaircafe waar je je kapotte apparaat voor weinig geld misschien weer kunt laten repareren. Een andere vorm van Reuse is dat wanneer je iets nieuws nodig hebt je eerst bij de kringloopwinkel gaat kijken 🙂 Hier kun je soms ook heel creatief zijn (Upcycle).

Recycle (recyclen)

Als je echt van je product af moet, zorg dan dat je het zo goed mogelijk recycleled. Oud papier in de papierbak, kleding in de kledingcontainer, glas in de glasbak, je kent het wel. Alles wat je op deze manier af kunt voeren belandt niet op de vuilnisbelt. Denk ook aan de kringloopwinkel!

Rot (composteren)

Wanneer je al bovenstaande hebt gedaan houd je mogelijk nog wat organisch afval over, groente- en fruitafval, tuinafval misschien. Wij hebben een groene container hiervoor, maar je kunt het ook zelf composteren, zelfs op een klein balkonnetje of in een keukenkast met een compostzak. Het vocht dat je overhoudt kun je als plantenvoeding gebruiken. De compost eventueel weggeven aan iemand met een tuin. Let op dat niet alles waar “composteerbaar” op staat ook als thuiscompost te composteren is. Check het even bij de fabrikant!

De blogpost van gisteren over waar we zijn begonnen vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *