Zero Waste: Groente en fruit

Fruit en in minder mate groente zit toch wel vaak in plastic verpakt en dat is niet Zero Waste. Ook ik ontkom daar helaas niet aan. Wat kun je doen om dit te vermijden of te beperken?

Seizoensgroenten

Wat ik eigenlijk altijd wel doe, en ook echt Zero Waste is, is koken met wat het seizoen ons biedt, in ieder geval zoveel mogelijk. Seizoensgroenten dus! In de zomer veel keuze uit allerlei groenten, ook uit eigen tuin, en in de winter vooral koolsoorten, wortels en bieten. Ondanks dat lukt dat niet altijd, ook niet omdat ik erg veel van koken houd en ik soms wel eens aubergines of avocado’s gebruik om maar eens wat te noemen. Die komen echt niet altijd uit Nederland en worden ook niet altijd zonder verpakking geleverd. Ondanks dat denk ik dat we het hier al best goed doen!

zero waste groente en fruit

Fruit

Wat fruit betreft zijn we hier in Nederland niet zo rijk bedeeld. In ons huishouden wordt behoorlijk wat fruit geconsumeerd en wat variatie wordt ook zeker op prijs gesteld. Fruit uit de supermarkt wordt toch vaak in plastic verpakt, ook natuurlijk omdat het kwetsbaar is. Deze vind ik echt lastig. Nu in de zomerperiode is er zoveel lekker fruit beschikbaar, hoe streng ga ik zijn…..

Haal lokaal

Een tip die ik ook al heb gegeven bij het boodschappen doen: Haal lokaal! Groente en Fruit van het seizoen, uit eigen land (geen vervoer!), vers en meestal ook zonder overbodige verpakking. En daarnaast is het ook gewoon erg leuk en draag je een steentje bij aan de lokale economie :-). Bij mij in de buurt zitten op fietsafstand meerdere mogelijkheden, ik haal mijn groenten en soms ook fruit graag bij het Tuincentrum hier vlak bij. Een deel van het aanbod is van eigen kweek. Dan moet je alleen niet, net als ik, vergeten een kistje of tas mee te nemen….

zero waste groente en fruit

De Markt

Mocht je in de stad wonen kun je vast ook goed slagen op de (boeren)markt. De markt in ons dorp is maar beperkt en biedt hier niet echt een oplossing. Vergeet ook hier vooral niet je tassen mee te nemen!

Uit eigen tuin

We zouden het bijna vergeten, maar groente (en fruit) uit eigen tuin is natuurlijk ook een hele mooie Zero Waste mogelijkheid. Daar moet je natuurlijk wel de ruimte voor hebben. Al zijn er zelfs op een klein balkonnetje mogelijkheden om zelf groente te kweken. Mijn tuin is groot genoeg voor een kleine groentetuin. Daarnaast heb ik ook nog bessenstruiken (jam!) en fruitbomen. Overvloed, bijna voor niets! Groente verbouwen is natuurlijk ook erg leuk en leerzaam voor kinderen!

Gisteren deelde ik mijn persoonlijke tips en ervaringen over Zero Waste boodschappen doen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *