Zero Waste: halverwege

En zo zijn we al halverwege september en zit de helft van onze Zero Waste challenge er op! Even stilstaan bij hoe het gaat, wat we om ons heen zien, wat we allemaal al gedaan hebben en waar nog verbetering mogelijk is.

Impact

Tot nu toe vinden we het eigenlijk best leuk! We krijgen leuke reacties, ook via WhatsApp, Facebook, Instragram en in real life. Veel mensen die het ontzettend leuk vinden wat we aan het doen zijn, meedenken, meedoen en ook zelf bewust worden van de hoeveelheid afval die ze zo makkelijk produceren. Dit is wat mij betreft dan ook echt Emflower Yourself to Emflower others!

Wat gaat top?

Heel veel dingen gaan al best wel goed, we zijn echt bewust bezig ons afval te verminderen. We wassen ons met de blokken zeep, ik bestel braaf mijn zuivel bij de Melktap, etc. Ik schat zo in dat onze grijze container in 2 weken tijd voor 1/3 gevuld is. Dat is misschien nog steeds te veel, maar ik vind het al een mooie prestatie!

zero waste blogging

En wat kan nog beter?

Gaat alles goed? Nee hoor! Voor mijn zelfgemaakte deodorant had ik kokosolie nodig. Bij thuiskomst realiseerde ik me dat het in een plastic pot zat….. Terwijl het in een andere winkel gewoon in een glazen pot verkrijgbaar is. Ook liep ik deze week een kick-of meeting in waar koffie en thee geserveerd werd, waar ik niet op gerekend had. Geen eigen kopje mee en voor ik het wist had ik een niet geheel papieren bekertje in mijn hand. Au! En ook op mijn werk: vergeten iets mee te nemen om mijn organisch afval mee terug te nemen naar huis waardoor ik mijn gerecycelde (plastic!) broodzakje moest opofferen… En ik schrik nog steeds van de hoeveelheid plastic die met mijn boodschappen meekomt en waar ik helaas op dit moment geen alternatief makkelijk voor handen heb. 

Omdat je zelf bewuster met afval omgaat zie je ook wat anderen doen en nalaten. Dat merk ik ook bij de meiden, soms ook voor hen tot grote frustratie. En wij vinden het nog best lastig om mensen op hun afvalgedrag aan te spreken!

Veranderende wereld

En ik weet niet of het komt omdat we met deze Zero Waste Challenge bezig zijn en het mij eerder opvalt of omdat er echt wat aan het veranderen is, maar ik zie hele mooie initiatieven voorbijkomen op dit gebied.

 • Zo is Douwe Egberts, de koffie leverancier op mijn werk, bezig om geheel papieren bekertjes te ontwikkelen voor hun koffie automaten.
 • In mijn gemeente willen ze burgers bewuster met hun afval laten omgaan en daarom o.a. voorstellen om de grijze container niet eens per 2 weken, maar eens per 3 weken te gaan legen. Van mij mag het! Mijn container zit na 3 weken nog niet vol in ieder geval.
 • Deze week hoorde ik op de radio dat de Nederlands overheid is gestart met een campagne om hergebruik en repareren te stimuleren.
 • De Hema verkoopt vanaf nu alleen nog maar kleding gemaakt van duurzame katoen.

Volgens mij is de wereld echt aan het veranderen!

Heb je mijn blog van gisteren over thee al gelezen? Misschien een fijn moment om ook een kop thee voor jezelf te pakken… 🙂

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Jessie schreef:

  Nog wat positiviteit:
  bij onze bibliotheek zit een koffietent bij in. Als je je eigen mok meebrengt krijg je 25 ct korting.
  Bij de ijszaak in mijn stad staan 2 vuilnisbakken waarop precies staat wat er in mag. De ijscoboer vertelde me dat hij zelfsde zakken s’ avonds controleert en sorteert als eriets in de verkeerde is gegooid. Bravo!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *