Zero Waste: kleding

Wat valt er allemaal te zeggen over Zero Waste kleding? Deze maand heb ik zelf (toevallig) geen kleding gekocht, maar ik denk wel dat ik er wat over kan zeggen en je tips kan geven hoe je meer Zero Waste met je kleding omgaat.

Nieuwe kleding kopen

Eerlijk gezegd moet ik bekennen dat ik niet echt bezig ben met bewust kleding kopen. Behalve dan dat ik zoveel mogelijk katoenen kleding koop en dus geen polyester, acryl of nylon. Eigenlijk heb ik me er nooit in verdiept waar de kleding die ik koop vandaan komt en wat deze kleding aan ecologische voetafdruk heeft achter gelaten. Ondanks dat ik weet dat je, met name in de goedkopere zaken, daar je vraagtekens bij kunt (en zelfs moet) hebben. Mocht je nieuwe kleding willen kopen kies dan voor kleding van biologische of duurzame materialen: katoen, bamboe of linnen bijvoorbeeld.

zero waste kleding

Tweede hands

Ook een hele goede optie is het kopen van tweede hands kleding of misschien zelfs wel het ruilen van kleding met je vrienden. Dit heb ik zeker wel eens gedaan en ik denk dat wanneer je dat leuk vindt en er de tijd voor hebt je je gehele garderobe wel van 2de hands kleding samen kunt stellen. Behalve dan misschien je ondergoed 🙂. In onze plaatselijke kringloopwinkel is het nog best zoeken naar iets leuks, maar ik weet dat in groteren steden je ook heel goed 2de hands merkkleding kunt scoren. Dit kan natuurlijk ook online via Marktplaats en Etsy.

Zelf maken

Wanneer je een beetje handig bent kun je natuurlijk ook zelf aan de slag! Ik ben niet zo handig met de naaimachine dus zelf een broek, rok of blouse naaien gaat voro mij geen succes worden. Maar wat ik wel kan is een muts, sjaal, omslagdoek of handwarmers haken of breien. Ook hier kun je natuurlijk op Etsy kijken, genoeg creatievelingen die mooie kleding maken.

Recycle

Mocht je nu van je kleding af willen zorg er dan voor dat het goed gerecycled wordt. Geef het weg, ruil het, verkoop het online, breng het naar de kringloop of voer het af via een kledingcontainer!


Misschien is deze blog leuk om te lezen wanneer je nog meer wilt lezen of weten…

Mijn blog van gisteren ging over Zero Waste voor je huisdieren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *