Zero Waste: Kunst

Zero Waste kunst: Reuse, maar dan op een bijzondere manier, namelijk Reuse tot kunst! Vandaag een gastblog van (art)kunstenaar en hele goede vriendin Jessie. Haar werk kun je vinden op Instagram onder @river_trashart

river_trashart 1
river_trashart 2
 Gemaakt van materialen gevonden bij de rivier de Waal,
Nijmegen, Nederland)

Help, waar is mijn kunstgebit?

Terwijl ik nadenk wat ik in dit Zero Waste (Kunst) blog wil hebben, kom ik er al snel op uit dat in ieder geval mijn meest hilarische vondst, een kunstgebit, niet mag ontbreken. Ik zwerf namelijk langs de rivier de Waal bij Nijmegen en jut voorwerpen. Thuis leg ik hiermee composities en maak er collages van. Ik heb bakken vol met gekleurd plastic, ijzer, blik, keramiek, stof en hout. Het huis puilt aardig uit, al probeer ik het binnen de perken te houden. Nu wil dus het geval, dat ik het kunstgebit niet kan vinden. Verdorie! Het hoort toch echt in de bak “roze” te liggen.

Schat zoeken

Sinds een aantal jaren struin ik langs de rivier en geniet van de geluiden die het water maakt, de zon op mijn huid en alle schatten die ik vind. De Waal kan behoorlijk stijgen en dalen, waardoor er steeds andere dingen te vinden zijn. Voor mij zijn de oevers van de rivier een soort snoepwinkel. Ik word blij van een gevonden knikker, een mooi stukje steen, een stukje verweerd blik of een oude zonnebril. Zelfs een stukje plastic van 2 millimeter vind ik interessant.

river-trashart 3
Bakken Waal materiaal

Dat ik op deze manier, door te jutten, de natuur een klein beetje schoner maak, doet me goed. En zorgt er voor dat ik bewuster bezig ben met het afvalvraagstuk en de schoonheid van de aarde.

river-trashart 4

Verwondering

De gevonden materialen, met reizigerssporen van de rivier, zorgen voor verwondering. Een schelpje, vastgeklemd tussen de beugel van de bierfles, een stukje verweerd blik …; het fascineert me.
Het zijn voor mij materialen om me beeldend mee te uiten, om een eigen beeldtaal te ontwikkelen, zoals een ander verf of klei gebruikt.
Ik stel mezelf vragen. Wat spreekt mij aan? Wat zie ik er in? Waarmee kan ik het combineren? Wat gebeurt als …? Wat en waarmee wil ik me uiten?

Spelen

Ik houd van het onderzoeken en het ontdekken. Daar zit voor mij het plezier.
Ik vind het belangrijk om te blijven spelen met de materialen. Ik leg er composities mee en maak een foto. Vervolgens gaan de materialen weer terug in de dozen, zodat ik ze opnieuw kan gebruiken.
Ook maak ik collages op karton. Hierbij werk ik meer vanuit mijn innerlijk. Ik gebruik de materialen uit de Waal en maak gebruik van uitvergrote foto’s van gevonden materialen of foto’s genomen van het landschap bij de rivier. Ik kies er voor om zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecycled materiaal, daarom werk ik momenteel op karton van oude dozen.

river_trashart 6

Het kunstgebit, helaas, heb ik nog niet teruggevonden. Ik zoek nog even verder. Gelukkig had ik wel een foto gemaakt, toen ik hem vond.

Ps. Mocht je een cruise hebben gemaakt op de Waal, kotsend over de reling hebben gehangen en je kunstgebit verloren zijn, dan kun je contact met me opnemen. Mag je komen passen😉. Al maak ik er wel graag eerst een compositie mee!

Gisteren schreef ik een blog over een onverwachte gebeurtenis: de buurt BBQ!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *