Zero Waste: met je kinderen
Zero Waste met je kinderen? Ja hoor, dat kan! In mijn geval is deze Zero Waste Challenge met mijn pubers prima verlopen. Natuurlijk werd er wel eens geklaagd, maar over het algemeen zijn zij ook met een positieve instelling de Challenge aangegaan en heb ik ze, hoop ik, een stukje bewuster gemaakt.
Boeiuhhh
Je zult maar een moeder hebben die ineens bedenkt dat ze een Zero Waste Challenge wil doen! Boeiuhhh! Nou dat viel mee… toen ik het bedacht begonnen mijn pubermeiden van 13 en 15 wel meteen mee te denken over wat we zouden kunnen gaan aanpakken. Ook ontstonden er interessante gesprekken over hoe wij met ons milieu en onze natuur omgaan. Dat je je afval niet buiten achterlaat maar netjes weggooit is er eigenlijk wel met de paplepel ingegoten, dat scheelde al een hoop. Samen met de jongste heb ik ook wel YouTube gekeken over hoe je een Zero Waste leven leidt en ook over hoe je bijvoorbeeld zelf deodorant maakt. En dat laatste hebben we dan ook daadwerkelijk gedaan. Wat haar betreft hadden we zelfs nog verder mogen gaan dan we nu zijn gegaan. Misschien leuk om eens te vragen hoe zij het zelf hebben ervaren.
De ervaringen van Ruun (15)
Ruun vond het leuk maandje, maar vindt het nu wel mooi geweest eigenlijk. En daarmee bedoelt ze dat ze best langer minder plastic afval kan en wil produceren, maar niet helemaal Zero Waste wil gaan. En dat begrijp ik uiteraard, dat is ook wel erg moeilijk. Ook geeft ze aan dat ze het interessant vond om te kijken waar we ons plastic afval konden verminderen of in haar eigen woorden: “Bij sommige dingen is een plastic verpakking helemaal niet nodig en is er een gewoon een papieren versie van!”. Bij de shampoo en crèmespoeling mist ze wel de plastic variant, want die ruikt veel lekkerder (note voor mama: ook nog een andere variant proberen 😊). De (volle) melk van de Melktap was ook niet zo’n succes. “Maar”, zegt ze: “het is wel beter voor het milieu om het daar vandaan te halen”. Ruun heeft geleerd dat “er verschillende soorten plastic zijn en dat je aan de nummers op de plastic verpakking kunt zien of het een slechte of betere plastic is” . Ze let nu zelf ook beter op bij wat ze koopt. Geen dubbele plastic verpakkingen meer en geen snoepjes in losse plastic zakjes verpakt.
De ervaringen van Sil (13)
Sil vond het leuk om allemaal experimenten uit te voeren zoals bijvoorbeeld het zelf maken van deodorant (en hoeveel je dan eigenlijk nodig hebt om niet te stinken 🙂). Ook probeerde ze de shampoo bar rechtstreeks op haar haar uit, want anders duurde het inzepen zo lang. Geen succes overigens, want er bleven zeepresten in haar haar achter en daarmee ook veel knopen 😄. Ook leuk was het om andere mensen te inspireren minder afval te produceren. Al vond ze het soms ook wel heel frustrerend om te zien wat haar klasgenoten allemaal mee naar school namen aan plastic zakjes, plastic verpakkingen, drinkpakjes etc. En ook lastig om je klasgenoten of vriendinnen daar op aan te spreken. Net als Ruun leerde Sil ook “de verschillende soorten plastic en welke soorten plastic iets beter zijn dan andere”. En ook nog dat een plastic verpakking niet persé goedkoper is. Ze vond het een leuk project om te doen!
Trotse mama
Uiteraard ben ik super trots! Weinig klachten gehoord en ook geen schaamte. Naar de buurt BBQ nam ik eigen bordjes en bestek mee en heb ik aangegeven dat wanneer ze zich zouden schamen ze gewoon de aangeboden plastic bordjes en bestek mochten pakken. Nee hoor, geen probleem! En zoals ik in het begin van deze Challenge ook al aangaf, ik denk dat dit heel leuk en leerzaam is om samen met je kinderen, zelfs pubers, te doen.
Gisteren schreef ik een blog over het Zero Waste bewaren van je voedsel!
Super!