Zero Waste: oud papier

Oud papier is goed te recyclen. Maar als je Zero Waste wilt leven wil je minder afval (en dus ook minder oud papier) produceren. Hier valt in ons geval nog best wat te verbeteren!

Ongewenst papier

Alhoewel wij het oud papier apart inzamelen en het ook goed te recyclen is, belandt er nog wel steeds veel ongevraagd papier op onze deurmat dat ongelezen naar de oud papierbak verdwijnt. En dat is natuurlijk niet helemaal Zero Waste! Pakken reclame, soms ook nog verpakt in een plasticje. Een doorn in het oog maar ook een kwestie van gemak.

zero waste folders

Oud papier verzamelen

Oud papier verzamelen is wel wat we gewend zijn. In de bijkeuken staat een bak, ik weet niet beter. In het dorp zelf kun je op bepaalde dagen het oud papier bij de weg neerzetten waar het opgehaald wordt door scholen of kerken voor wat extra inkomsten. Dit zal in de meeste dorpen en steden niet anders zijn. Ik woon helaas net buiten het dorp, ook nog in een doodlopend straatje, waar het oud papier helaas niet opgehaald wordt. Gelukkig kan ik mijn oud papierbak legen bij een bedrijf hier in de buurt die een oud papier container heeft staan.

De Nee/Nee en Nee/Ja sticker

Maar nu we hier mee bezig zijn, tijd voor actie! In Nederland kun je een Nee/Nee of Nee/Ja sticker aanschaffen, vaak ook via je gemeente (meestal gratis!). De sticker plak je op je brievenbus. Een Nee/Nee sticker geeft aan dat je geen reclame en ook geen huis-aan-huisbladen wilt ontvangen. Bij een Nee/Ja sticker wil je juist nog wel de huis-aan-huisbladen. Wij gaan voor de Nee/Ja sticker. Gelukkig neemt de bezorger ons direct serieus en dat scheelt een hoop!

En dus: wanneer ga jij je sticker bestellen?

zero waste papier

Mijn vorige blog over de 5 R’s vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Carla schreef:

    Die sticker hebben we al jaren. Verder van de meeste instanties digitale post. Alle rest papier en karton gaan in de papierbak

  2. Jessie schreef:

    Ik vraag me soms af wat bij oud papier hoort. Soms zit er een soort plastic laagje op het papier.
    En je hebt composteerbare eierdozen. Tsja, waardoe je die? De compostbak vd gemeente composteert volgens mij minder goed, dan een bak in je eigen tuin ( ik heb geen tuin), daardoe ik ze niet in, het is ook geen papier. Uiteindelijk doe ik het bij het restafval, maar of dat nu wijs is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *