Zero Waste: plastic

Zero Waste en plastic? Dat gaat toch niet samen? Inderdaad, je wilt juist zo weinig mogelijk of liever helemaal geen plastic afval meer produceren. Wel zijn er verschillende soorten plastic en een beetje inzicht hierin is misschien toch wel handig. Als is het alleen maar omdat je, net als ik, niet altijd om een plastic verpakking heen kunt.

Check de verpakking

Op een plastic verpakking kun je een driehoekje vinden. In dit driehoekje staat een getal dat iets zegt over het soort plastic (bron: hetzerowasteproject). Mocht je niet onder plastic uit kunnen, kies dan voor plastic uit de categorieën 1, 2 en 5 en probeer categorie 3 echt te vermijden! Meer informatie vindt je hier.

zero waste plastic

1: Polyethyleentereftalaat

Ook wel bekend als PET, PETE of polyester. Het is vooral bekend van de plastic (PET) flessen. Op zich is dit plastic goed te recyclen, maar het bevat ook antimoon trioxide, een chemische stof die weglekt bij hoge temperaturen.

2: High density polyethyleen

Ook wel HDPE. Dit wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal. Het lekt minder chemicaliën dan nummer 1, daarmee is het wat veiliger voor het bewaren van voedsel. Ook dit plastic kan gerecycled worden.

3: Polyvinylchloride, V of vinyl

Een goedkoop plastic dat echt erg slecht is voor het milieu en onze gezondheid. De basis bestaat uit vinylchloride, een erg giftige en onstabiele stof. Probeer dit plastic echt te vermijden!

4: Low density polyethyleen of LDPE

Ook een plastic dat veel als verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. Recyclen van dit plastic is lastiger, maar het is wel veiliger.

5: Polypropyleen of PP

Een wat stijver plastic dat bijvoorbeeld vaak voor (afhaal)bakjes gebruikt wordt. Het is een stabiel plastic en wordt daarmee gezien als relatief veiliger.

6: Polystyreen, PS of Styrofoam

Dit plastic lekt styreen bij hoge temperaturen. Helemaal naar omdat het veel gebruikt wordt voor wegwerpservies en afhaalbakjes.

Mocht je geïnteresseerd zijn in meer achtergrond over de Zero Waste principes, klik dan hier voor mijn blog over de 5 R’s.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jessie schreef:

    Wel potverdorie, koop ik een biokatoen pyjama bij de Hema, krijg ik het hard plastic hangertje erbij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *