Zero Waste: poetsen

Zero Waste poetsen! Hoe komt het nu dat we ons kast vol hebben met allerlei flessen met vooral chemische schoonmaakmiddelen terwijl er hele mooie Zero Waste alternatieven zijn om je huis mee te poetsen!

Afwassen

Wij zijn in het gelukkig bezit van een vaatwasser, dat scheelt troep op het aanrecht en ook tijd 🙂 Nu we met deze challenge bezig zijn is me opgevallen dat vaatwastabletten op verschillende manieren verpakt kunnen zitten. Sommige zitten verpakt in een plasticje welke voor gebruik verwijderd moet worden, anderen zitten verpakt in een plasticje dat blijkbaar oplost bij het vaatwassen. Heel soms zitten ze ook zonder extra plasticje verpakt. Kies in ieder geval één van de laatste mogelijkheden. Mocht je geen vaatwassen hebben kies dan voor een houten afwaskwast, ziet er nog eens veel leuker uit!

Schoonmaken

Ja hoor, in mijn keukenkastje staan, net als in vele andere huishoudens, allerlei plastic flessen met tig aan verschillende schoonmaakmiddelen. Schuurmiddel, wat ik bijna nooit gebruik, 2 soorten allesreiniger, iets om de ramen mee te poetsen, schoonmaakazijn… Deze flessen zal ik uiteraard eerst opmaken. Tot zover nog niet aan het experimenten gegaan. Wel even rondgeneusd uiteraard. Marseille zeep schijnt een veel gebruikt Zero Waste alternatief te zijn bij het schoonmaken. Dat heb ik alvast aangeschaft!

zero waste schoonmaken

Marseillezeep

Hieronder een paar suggesties voor het gebruik van Marseille zeep als schoonmaakmiddel.

Allesreiniger

Rasp 30 tot 50 gram Marseille zeep en los dit op in 1 liter kokend water. Vul dit eventueel verder aan tot een emmer sop. Voor een geurtje kun je er een paar druppels geurolie aan toevoegen, bijvoorbeeld lavendel, tea tree, citroengras of sinaasappel. Voeg een schep baking soda toe voor extra poetskracht

Fijnwasmiddel

Rasp 30 tot 50 gram Marseille zeep en los dit op in een liter water. Vul verder aan tot de gewenste hoeveelheid

Vlekkenreiniger

Wrijf de vlek in met een stuk nat gemaakte Marseille zeep. Laat een uurtje inwerken en spoel goed uit.

dille en kamille

Op de website van Dille en Kamille vind je nog veel meer recepten voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

Tip: het boek Groene Zeepjes en Sopjes

Klik hier voor mijn blog over de ervaringen van mijn (puber) meiden.


Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Jessie schreef:

    Goeie tips. Ik zie op de site van Dille en Kamille dat ze dubbele soda hebben, wat ook heel veel kan. Daar ben ik ook wel benieuwd naar. Er maar even langs binnenkort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *