Zero Waste: tussendoortjes

Zoals ik al schreef in mijn blog over school en werk had ik nog geen alternatief voor de in plastic verpakte schoolkoekjes. Nu verderop in de maand ben ik er achter dat die er wel zijn: (gezonde) Zero Waste tussendoortjes!

Gezonde tussendoortjes

Natuurlijk kun je als Zero Waste gezond tussendoortjes gewoon een stuk fruit pakken of een fruithapje samenstellen uit meerdere soorten fruit. Ook kun je kiezen uit gedroogd fruit zoals rozijnen, dadels of vijgen al dan niet gecombineerd met (verschillende soorten) noten. Mocht je nu iets anders willen en van bakken houden lees dan even verder voor wat meer alternatieven.

Cake

In het weekend bak ik regelmatig een cake. Niet persé een gezond tussendoortje, al zijn daar natuurlijk ook wel mogelijkheden voor. Op zich ook nog redelijk Zero Waste. Ik kies vaak voor het gemak en daarmee voor een pak cakemeel waar je zelf nog suiker en boter aan moet toevoegen. Je kunt ook cake bakken van bijvoorbeeld zelfrijzend bakmeel of speltmeel. Voor de boter kies ik, wederom vanwege het gemak, voor vloeibare boter uit een plastic verpakking, ai! De boter kun je vervangen door kokosolie + een beetje water: 100 gram boter komt overeen met 80 gram kokosolie en 20 gram water. Ga ik zeker eens proberen!

Havermoutkoekjes

Een gezonde en eenvoudige variant waarvan de ingrediënten in de meeste gevallen redelijk Zero Waste te verkrijgen zijn, zeker op de markt of in een bulkstore. Kies wel voor een recept zonder suiker, zoals deze hier. De hoofdingrediënten zijn havermout en banaan. Met de overige ingrediënten kun je spelen. Ik maak ze ook wel eens met verse gember, jummie! Zelf vind ik ze erg lekker, één van mijn dochters doe ik er geen plezier mee helaas.

zero waste tussendoortjes
havermoutkoekjes

Hartig

Heb je meer zin in iets hartigs dan is popcorn een mooi alternatief en heel makkelijk zelf te maken. In plaats van zout kun je natuurlijk ook suiker (en kaneel) toevoegen of andere kruiden naar keuze zoals paprika of rozemarijn. Een andere mooie Zero Waste optie is zelf chips maken. Dit kan van aardappels (zie hier) of van andere groentes zoals wortel, rode biet of zoete aardappel. Ook hier kun je natuurlijk variëren met de kruiden.

Gisteren schreef ik een blog over Zero Waste poetsen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *