Zero Waste: waar beginnen we?

We gaan beginnen! Mocht je niet weten waarmee, lees dan nog even deze blog.
Laat ik op deze eerste dag even kort de situatie beschrijven vanwaar wij onze Zero Waste Challenge beginnen, onze start situatie zeg maar.

Onze thuis situatie

Ons huishouden bestaat uit mijzelf, mijn 2 (puber) dochters en onze kat Teun. Terwijl Teun lekker relaxed zijn dag thuis doorbrengt gaan wij naar het werk en naar school. We sporten alle 3 en dus hebben we best een druk (maar leuk!) leventje.

Wij wonen net buiten een redelijk groot dorp, dat goed voorzien is van supermarkten en andere middenstand waaronder ook een kringloopwinkel. Boodschappen doe ik in principe 1x per week (online) bij de supermarkt in ons dorp. 1x per week is er een kleine markt: 1 kraam voor groente, 1 kraam voor brood en koekjes, 1 kraam voor vlees, 1 kraam voor kaas etc.

zero waste beginnen
groene containers

Onze omgeving

In onze gemeente wordt het groenafval apart ingezameld in een groencontainer. Ook zijn er containers voor kleding beschikbaar. Oud papier wordt door scholen en/of kerken opgehaald en kun je op bepaalde dagen bij de weg zetten. Dit helaas niet in mijn doodlopende straatje buiten het dorp, maar ik breng het naar een bedrijf hier in de buurt die het inzamelt in papiercontainers. Het overige (kleine) afval belandt in de grijze container. En uiteraard is er “het stort” voor het grote afval.

Onze uitdaging

Zelf denk ik dat ik al aardig bewust leef en wat afval betreft ook wel bewuste keuzes maak, tenminste meestal 🙂 Of dat inderdaad zo is ga ik meemaken!

Een zero-waste expert of goeroe ben ik niet. Uiteraard hebben we ons wat ingelezen en hebben we samen wat dingen voorbereid. Na afloop van deze maand zullen we op dit gebied zeker een stuk wijzer zijn geworden. Wij zijn gewoon heel benieuwd waar we tegen aan gaan lopen, met name omdat we in een dorp in het noorden van het land wonen en dat is toch echt anders dan een grote stad in het westen 🙂 En deze ervaringen willen we graag met je delen!

Wij hebben er zin in! Ben jij er ook klaar voor?

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Jessie schreef:

  We zij er klaar voor! Tasje geweigerd vanmorgen op de markt. Wel koffie met een voorverpakt koekje. En dat koekje konden we dan weer niet weerstaan…. Nog even dooroefenen dus.

 2. Carla schreef:

  Ben heel benieuwd wat er allemaal nog gaat komen. Hoe milieubewust ik ook ben, de winkels maken het je wel lastig.
  Ik ben wel een keurige recycling dame. Oud Papier in de papierbak, alle plastic+blik+pakken in PMD (niet dat we die heel veel hebben ben niet zo van de pakjes en potjes), glas naar de glasbak, oude kleding en schoenen naar de kledingbak. We hebben sinds een paar maanden ook weer zelf een compostbak waar heel veel tuinafval ook nog ingaat. En spullen die nog bruikbaar zijn naar kringloop of plaatselijke vlooienmarkten.

  Speciaal voor Jessie: Als we ergens koffie of thee drinken gaat de suiker en melk die we niet gebruiken direct met de ober of serveerster mee terug bij het op tafel zetten, want laat je het liggen dan gaat het echt de vuilnisbak in. Want zo extreem zijn de hygieneregels tegenwoordig. Dus dat voorverpakte koekje lekker opeten of bij het op tafel zetten direct mee terug geven, anders help je het milieu echt niet 😉
  Oh en voor normale boodschappen neem ik altijd een eigen tas mee en verder heb ik van ikea 2 opvouwbare boodschappentasjes standaard bij me in mijn handtas.

 3. Lysbeth schreef:

  Jaaaa het gaat beginnen! Spannend en leuk!!
  Ik ga zometeen bewuster boodschappen doen. Meteen een vraag: doe je de tomaten los in je mand en tas of heb je daarvoor een zak bij je?

  • Hilda schreef:

   Groente en fruit kun je vaak wel zonder gebruik van een plastic zakje afwegen. Het prijsje plak je gewoon op de groente. En dan gewoon in eigen tas. Tomaten zou ik niet onderin je tas stoppen tenzij je instant tomatensoep wilt! 😀

  • Jessie schreef:

   Bij de Ah kan je een soort netjes kopen. Die neem ik dan standaard mee en daar doen we het afweegbare fruit en groente dan in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *