Zero Waste: wassen

Hoe zou je meer Zero Waste kunnen wassen? Voor het wassen gebruik ik momenteel waspoeder (uit een kartonnen doos) en wasverzachter (in een plastic fles….). Hieronder deel ik wat Zero Waste alternatieven.

Minderen

Waarschijnlijk kun je wel wat minder waspoeder en wasverzachter gebruiken. Als ik naar mezelf kijk, gooi ik er altijd maar een schep/scheut in. Kijk eens op de verpakking hoeveel je echt nodig hebt en pas de hoeveelheid daarop aan. Echte vlekken kun je ook voor behandelen met bijvoorbeeld Ossengal zeep. Minder vaak wassen kan ook nog een optie zijn. Beter voor je kleding en ook voor je portemonnee!

Ondanks dat ik ze deze maand niet geprobeerd heb (helaas lukt het me niet alles in 1 maand aan te pakken) wil ik wel een aantal zero waste alternatieven met je delen.

zero waste wassen

Wasbollen

Bijvoorbeeld de Eco Egg Wasbal. Deze bal vul je met 2 soorten minerale balletjes waarmee je ruim 200 wassen kunt draaien. Daarna vul je de bollen opnieuw, hiervoor zijn navulverpakkingen verkrijgbaar. Een wasverzachter heb je niet meer nodig, maar mag wel. Het is hypoallergeen en ook milieuvriendelijk, er komen geen schadelijke chemicaliën vrij. Ook hier geldt dat je voor vlekken eventueel Ossengalzeep kunt gebruiken voor je gaat wassen.

Wasnoten

Of ook wel Sapinus Mukorossi. Je kunt ze online bestellen. Je stopt 4 tot 8 noten in een waszakje bij de was en kunt ze daarna nog 2x gebruiken. Ook kun je er, door ze te koken, een vloeibaar wasmiddel van maken. Hierna kunnen ze in de groene container of op de composthoop. Ook de wasnoten zijn hypoallergeen. Wasverzachter is in dit geval ook niet nodig, eventueel kun je water en wat druppels etherische olie toevoegen.

Je schijnt ook kastanjes te kunnen gebruiken. Daar zijn er, op moment van schrijven, binnenkort genoeg van dus maar even op zoek! 😊 Hoe het werkt lees je hier.

Mijn blog van gisteren over Zero Waste naar school en werk vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. Marina schreef:

    Omdat ik een tijdje wasbare luiers heb gebruikt en een allergisch kindje heb, was ik met poederwasmiddel (karton) en daar gebruik ik wel genoeg van. Anders krijg je urineopbouw in de luiers die weer voor stank en irritatie zorgen. Dat systeem zit er nog bij mij in.
    Verder gebruik ik een droger. Voor de handdoeken volledig en voor bovenkleding een paar minuten en dan hang ik het op. Ik heb geen wasverzachter nodig. De droger kost uiteraard wel energie maar vanwege zonnepanelen gebruik ik die met name overdag.

  2. Jessie schreef:

    Ik heb geen droger en gebruik nooit wasverzachter. En mis niks. Wel gebruik ik regelmatig vloeibaar wasmiddel voor t shirts ed. Ik ga proberen vaker poeder te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *