Zero Waste: zuivel

Zuivel, een productgroep waar wij veel (plastic) afval produceren. Pakken melk, karnemelk, amandelmelk, vla en bakjes en emmertjes van de kwark en de yoghurt. Wat zijn voor ons de Zero Waste opties voor zuivel?

Stoppen met zuivel

En er gaat bij ons toch aardig zuivel doorheen. Natuurlijk kun je minderen of zelfs helemaal stoppen met zuivel. Het is niet alleen het afval wat wij produceren, maar ook hetgeen daaraan al vooraf gaat. Koeien moeten eten en ook poepen! Beide hebben zo hun eigen negatieve impact op het milieu.
Helemaal stoppen is voor ons geen optie. Gelukkig hebben we bij ons in de buurt een melktapperij. Een boerderij waar je verse (rauwe) melk kunt tappen en ook andere zuivelproducten zoals yoghurt, vla, kwark, kaas en ook vlees kunt kopen.

zero waste melktap burgum

Zuivel dichtbij de bron

Op naar de Melktap! Je kunt er elke dag terecht en in mijn geval ook gewoon op de fiets 🙂 In een klein gebouwtje staan een aantal automaten met daarin de diverse producten. Wel even wat klein geld meenemen, al kun je het daar ook wisselen. De zuivel zit allemaal verpakt in glas. Het glas kun je weer inleveren. De melk kun je tappen in een zelf meegebrachte fles of je kunt ter plaatse een glazen of plastic fles kopen, die je uiteraard kunt hergebruiken.

Eerlijk is eerlijk, het is wat duurder dan in de supermarkt en je moet er iets meer moeite voor doen, maar het is absoluut meer zero waste! En de kwark is echt heerlijk!!

Alternatieven

Een aantal “zuivel” producten zijn wel zelf te maken. Amandelmelk uit een pak kun je makkelijk vervangen door een zelfgemaakte variant. Een wat goedkopere variant is zelfgemaakte havermelk, het enige dat je nodig hebt is havermout, water, eventueel wat zoetstof en een klein beetje geduld.

Gisteren schreef ik een blog over Zero Waste wassen, je vindt hem hier!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *